Valamon luostari

Kiireettömyys kutsuu

Muutoksen tuulia Valamon luostarin kirjastossa

Valamon luostarin kirjaston aineistotietokanta konvertoitiin vanhasta, 1990-luvulla käyttöön otetusta, K3000 -järjestelmästä Axiellin Aurora -järjestelmään syksyllä 2015. Uusi ohjelmisto ja sen suoma Marc 21 -luettelointikoodaus mahdollistavat nyt monia moderneja käyttömukavuuksia sekä kirjaston asiakkaille että sen henkilökunnalle. Muutoksen myötä lähennyimme myös kohti kirjastojen yhteistietokantoja ja saimme poimintaluetteloinnin käyttöömme Melinda-, Library of Congress- sekä Libris-palveluista.

Teemme tällä hetkellä luettelointitietueittemme puhdistustyötä, joka kestänee vuosia, sillä jokainen nide ja sen tietue käsitellään ja mm. kyrillisten aineistojen translitteroinnit korjataan. Aiemmassa ohjelmassa ei ollut kaikkia ISO 9 -standardin vaatimia siirtokirjoitusmerkkejä. Niitä voimme tällä hetkellä kuitenkin onneksemme takautuvasti täydentää ja hyödyntää. Kirjat ja muu aineistomateriaali pystytään nyt lisäksi merkitsemään tulostetuilla signum- ja nimeketarroilla yhdenmukaisesti. Aiemmin kirjojen selkätarrat kirjoitettiin käsin. Saimme kuittitulostuksenkin lainauspalvelumme iloksi.

Joulun alla otimme asiakaskäyttöön myös kirjastokortit. Valamon luostarin kirjaston kirjastokortit ovat Suomessa harvinaisuuksia, sillä niitä on painettu tällä erää 1000 kappaletta. Ensimmäinen kortti on ilmainen ja sen saa kirjaston neuvonnasta täyttämällä korttikaavakkeen ja esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Tule ja nouda Sinäkin omasi!

Laina-aika on nykyisin 28 vuorokautta ja lainat voi uudistaa kolmesti, jos niistä ei ole voimassa olevia varauksia. Tutkijat voivat tarvittaessa pyytää pidempiäkin laina-aikoja. Myöhästymis- ja muistutusmaksut kertyvät eräpäivän jälkeen. Lainausoikeuden menettää, kun maksuja on karttunut 10 euroa.

Juuri julkaistussa verkkokirjastossamme voit selata tietokantaan koodattua aineistoa ja tutustua vaikka kuukauden uutuuksiin, kirjastoon hankittuihin ja lahjoitettuihin teoksiin, laajennetun haun avulla. Jos kirjaudut verkkokirjastossa omiin tietoihisi kirjastokortin numerosarjalla ja nelinumeroisella tunnusluvulla, kykenet esim. muokkaamaan yhteystietojasi, uusimaan lainasi sekä kokoamaan virtuaalisen lempikirjahyllysi. Jos tahdot kaukolainata teoksen kokoelmastamme, käänny lähimmän kirjastosi puoleen asiassa.

Tiesithän, että voit seurata kirjastomme ajankohtaisia kuulumisia Twitterinkin puolella?

Sydämellisesti tervetuloa Valamon luostarin kirjastoon sekä fyysisesti että Internetin välityksellä!

Lopuksi tahdon kiittää vielä isä Viktoria taitavasta teknisestä tuesta konversio- ja muutospyörteissä.

Aurinkoisessa Valamossa

16.2.2016

Virva Suvitie

kirjastonhoitaja