Valamon luostari

Kiireettömyys kutsuu

Pysyvä näyttely luostarin historiasta

Vuonna 2015 tuli kuluneeksi 75 vuotta siitä, kun Laatokan Valamosta evakuoitiin talvella 1939-1940 sodan seurauksena lähes kaksisataa munkkia, ensin Keski-Suomeen Kannonkoskelle ja sieltä kesällä 1940 Heinäveden Papinniemen kylälle, mistä luostari osti Saatamoisen kartanon uudeksi luostarin paikaksi.

Valamon historiallinen näyttely

Valamon historiallinen näyttely

Kun luostarin silloinen johtokunta igumeni Haritonin johdolla kävi katsomassa myytävänä olevaa Saastamoisen kartanoa, sen päärakennuksen erään huoneen seinältä löytyi heidän yllätyksekseen pieni luostarin perustajien, pyhittäjäisien Sergei ja Herman Valamolaisten ikoni. Se oli tullut Papinniemen kartanoon jo 1920-luvulla erikoisella tavalla. Hollannin prinssi Henrik oli ollut vierailulla Suomessa ja kartanon omistaja, ministeri Saastamoinen, oli käyttänyt arvovierasta Laatokan Valamossa, mistä tuo ikoni oli prinssille muistoksi annettu. Sen jälkeen vieras oli tuotu lepäämään pariksi päiväksi Saatamoisen kartanoon, minne tuo ikoni oli unohtunut prinssiltä. Ministeri laittoi ikonin seinälle, ja kun munkit näkivät tuon ikonin ja kuulivat tarinan, he ymmärsivät, että tässä oli Jumalalta merkki siitä, että luostarin tuli asettua juuri tänne, koska luostarin perustajat, pyhittäjäisät Sergei ja Herman olivat tuon ikonin kautta jo täällä. Päärakennuksen tulipalosta pari vuotta sitten tämä ikoni saatiin pelastettua ensimmäisten joukossa.

Juhlavuoden kunniaksi historiallinen näyttely on uudistettu ja nähtävillä on ensimmäistä kertaa myös juuri se Sergein ja Hermanin ikoni, joka löytyi vanhan päärakennuksen seinältä.

Valamon keskiaikaisesta historiasta on säilynyt vain muutamia Ortodoksiseen kirkkomuseoon Kuopioon tallennettuja keramiikka-astioita. Valamossa esillä oleva näyttely esitteleekin läpileikkauksen luostarielämän arkisesta työnteosta sekä kirkollisesta elämästä 1700-luvulta nykypäivään.

Näyttely ilmentää hyvin luostarin nopean nousun tuhkasta arvostetuksi suurluostariksi monine työverstaineen ja arvokkaine lahjoituksineen. Liturgiset esineet; ikonit ja kirkkotekstiilit, osoittavat venäläisen käsi- ja taideteollisuuden teknisen ja taiteellisen korkean tason. Näyttelyssä esitellään luostarin uudelleen rakentamista Heinävedelle ja sen kirkollisia ja yhteiskunnallisia suhteita sekä julkaisutoimintaa.

Avoinna 
ti-la klo 10-17, su ja kirkollisina juhlina klo 12-17.

 

Lisätietoja:
Valamon myyntipalvelu, 
puh. 017 570 1810, 
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.