Valamon luostari

Kiireettömyys kutsuu

Valamon opisto järjestää vuosittain noin 150 lyhytkurssia. Opetuksesta vastaavat opiston omien opettajien lisäksi eri alojen asiantuntijat. Vuoden aikana toimintamme piirissä on noin 2500 opiskelijaa. Opiston lyhytkurssien teemat vaihtelevat. Osa käsittelee jotakin ortodoksisen uskon tai kulttuurin osa-aluetta, mutta monet eivät suoranaisesti liity ortodoksisuuteen. Ortodoksisuus on kuitenkin läsnä jokaisella kurssilla. Ohjelmat rakennetaan niin, että halukkailla on mahdollisuus osallistua myös luostarin jumalanpalveluselämään. Jumalanpalvelusten aikana me opisto ei anna opetusta, silloin kirkko opettaa.

Joka vuosi opetusohjelmaan sisältyy peruskursseja ortodoksisesta uskosta niille, joita ortodoksisuus kiinnostaa tai jotka muutoin haluavat syventää tietämystään tällä alueella. 

Lyhytkursseja järjestetään yleensä viikonloppuisin, mutta myös viikolla kokoontuu opiskelijoita nauttimaan hengen ravintoa ja kehittämään kädentaitojaan. Opiston kurssin voi saada myös räätälöitynä haluamastaan teemasta vähintään kahdeksan henkilön ryhmälle.


Maalaa ikoni luostarissa

Valamon opiston ikoniakatemia järjestää ikonimaalauksen perus- ja jatko- ja mestarikursseja. Kursseilla maalauksen harrastajat ja siitä kiinnostuneet saavat oppia tätä ikivanhaa perinnettä teoriassa ja käytännössä maan parhaiden asiantuntijoiden opastuksella. Mestarikurssien opettajat ovat ulkomaisia taitajia. Maalaustekniikan lisäksi ikonimaalaus vaatii hiljentymistä ja rukousta. Tähän luostariympäristö tarjoaa hyvän mahdollisuuden.

 

Sido kirjaa, kaiverra kiveä,
sulata lasia, pakota hopeaa

Jalometallityötä varten on Valamon opistossa ainutlaatuinen paja, jossa on työskentelytilat kuudelle opiskelijalle. Opistomme järjestää jalometallityön perus- ja jatkokursseja sekä kursseja, joilla perehdytään reliefipakotukseen. Kivenkaiverrus ja lasinsulatus kuuluvat myös kurssivalikoimaan. Kirjansidonnan kursseja Valamossa on järjestetty koko opiston toiminnan ajan. Valamossa kuka tahansa voi kokeilla näitä harvinaisia työmenetelmiä.

 

Kursseja ympäri vuoden

Valamon opisto toimii ympäri vuoden. Kursseja on myös kesällä. Kesään kuuluvat esimerkiksi erilaiset maalauskurssit, kirjoittaminen ja kirkkolaulu. Opetusohjelmastamme löydät varmasti juuri Sinulle sopivan kurssin. Olet sydämellisesti tervetullut luostarimiljööseen opiskelemaan, elämään, hiljentymään. Kun on aika palata maailmaan, toivomme, että matkaeväänä viet mukanasi uusia elämyksiä ja oivalluksia, tietoa ja taitoa, arvoja ja arvostuksia - ja hiukan luostarin rauhaa.