Kuva tulossa
02.03.2023

Uusi näyttely avattu

Martta Wendelin - Kultahiekkaa ihmisten poluille

MARTTA WENDELIN

– KULTAHIEKKAA IHMISTEN POLUILLE

5.3.2023 – 14.1.2024

Avoinna kesä-elokuussa

ma-la klo 10-17

su ja kirkollisina juhlapäivinä klo 12-17

Pääsymaksu 10 €, samalla lipulla luostarimuseoon.

Syskyn aukioloajat ilmoitamme myöhemmin.

---

Kuvittaja ja taidemaalari Martta Wendelinin (1893–1986) syntymän 130-vuotisjuhlavuodeksi Valamon luostarissa nähdään laaja näyttely taiteilijan keskeisestä maalaus- ja kuvitustuotannosta.

Näyttely jakaantuu itsenäisiin teemoihin kuten Kukat & puutarha, Valamo & Karjala, Maisemat, Muotokuvat, Skissit ja Sadut. Kuvitustaide esittäytyy painettujen Kotiliesien ja postikorttien lisäksi myös vuodenaikojen mukaan vaihtuvien kuvitusoriginaalien avulla. Valokuvien ja kaitafilmiaineiston avulla välittyy monipuolinen kuva taiteilijan elämästä ja tuotannosta.  

Martta Wendelin oli 1900-luvun alkupuoliskon tunnetuimpia suomalaisia kuvittajia. Hänen kuvitustaiteensa idyllinen ja rauhoittava tunnelma, lasten ja kodin elämää aidosti kuvaavat aiheet ovat olleet tärkeitä suomalaisille ja vetoavat yhä tänäänkin. Vapaan taiteen vaikuttavat maisemamaalaukset, psykologisesti taitavat muotokuvat ja runsaat kukka- ja puutarha-aiheet ovat jääneet laajan kuvitustuotannon varjoon.

Martta Wendelin syntyi Kotkan Karhulassa sahanhoitajan perheeseen 23. marraskuuta 1893. Kotkan kouluvuosien jälkeen hän opiskeli Eero Järnefeltin oppilaana Helsingin yliopiston piirustussalissa 1910–16. Työura alkoi WSOY:llä Porvoossa, jossa taidemaalari Akseli Gallen-Kallela oli hänen esimiehenään 1921-23 ja opasti myös maalaustaiteessa. Vapaana kuvittajana Wendelin aloitti vuonna 1925 ja muutti takaisin Helsinkiin. 1920-30-luvuilla Martta Wendelin osallistui taidenäyttelyihin ja maalasi yhdessä taiteilijatoveriensa kanssa. 1930-luvun puolivälissä Wendelin vieraili Valamon luostarisaarella kolmena kesänä. Maisema-aiheiden ja muotokuvien lisäksi hän teki tunnetun Valamo-korttisarjan, joka painettiin vuonna 1938.  

Martta Wendelin tuli tunnetuksi etenkin Kotiliesien kansikuvistaan 1920-luvulta alkaen, postikorteistaan, nuorten- ja lastenkirjojen ja -lehtien kuvituksistaan. Suomalaisen elämäntavan idylli välittyi etenkin Kotilieden kansikuvissa, joissa kodin ja perheen elämää kuvattiin vuodenaikojen ja kalendaaristen juhlien vaihteluissa. Wendelinin kuvat loivat rauhan ja toivon tyyssijan etenkin sodan vuosina suomalaisille.

Keväästä 1938 alkaen Wendelin asui vakituisesti Tuusulassa, jonne kotiuduttuaan rakennutti sotien jälkeen oman taiteilijakodin Annivaaraan. Toteutunut unelma omasta kodista kauniin puutarhan ympäröimänä täydentyi kasvattityttärellä ja tämän lapsilla sekä läheisellä ystäväpiirillä. Uusi vireä maalaustaiteen harjoittamisen jakso alkoi oman kodin ateljeetilassa. Wendelinistä tuli tunnettu muotokuvamaalari ja hän kuvasi myös omaa puutarhaansa ja suosittuja kukka-aiheisia maalauksia. Wendelin haudattiin oman taiteilijakodin puutarhaan taiteilijan omasta toiveesta.

Näyttely on syntynyt Martta Wendelin Seuran, Tuusulan taidemuseon ja Valamon luostarin yhteistyönä ja sitä on tukenut Suomen Kulttuurirahasto.