Kuva tulossa
13.05.2024

Laatokka ja ikonit -konsertti

Laatokka ja ikonit -konsertti 28.6. klo 13 Kulttuurikeskuksen salissa

LAATOKKA JA IKONIT -konsertti 28.6. klo 13
Kulttuurikeskuksen salissa

Oopperalaulaja Heikki Hattunen
Pianisti Ville Hautakangas

Ohjelmistossa mm. Oskar Merikannon ”Laatokka”, Einojuhani Rautavaaran pianosarja ”Ikonit” sekä Jean Sibeliuksen ”Flickan kom ifrån sin älsklings möte”.

Liput 10 €, sis. käsiohjelman

Konsertin järjestää Valamon luostari yhteistyössä PSHV:n kanssa.

 

 

Laatokka ja ikonit 

 

Keskellä kuuminta kesäpäivää miehet Tampereen Sorsapuistosta vievät teidät virkistävälle pulahdukselle suomalaiseen piano- ja laulumusiikkiin. Pintavesi on lämmintä, mutta jo hieman syvemmällä viileä vyöhyke yllättää ja väristää koko kehoa ja sielua.

 

Suomalaisesta sielusta kumpuavat Jean Sibeliuksen maailmanhitit Kuusi, Var det en dröm? ja Svarta rosor.

 

Sen jälkeen katsellaan Einojuhani Rautavaaran Ikoneita, jotka ovat hänen varhaiskaudeltaan, vuodelta 1955. Nämä ovat - ainakin pintapuolisesti - hyvin toisenlaisia, kuin ortodoksiset ikonit tai kirkkolaulut. Mystiikka oli Rautavaaralle tärkeää.

 

Paluu kansallisromantiikkaan tulee Toivo Kuulan ja Oskar Merikannon lauluissa. Laatokan maisemissa ja myrskyissä ollaan ainakin kahden laulun verran: Laatokka ja Reppurin laulu. Jälkimmäinen esitetään sanoilla, jotka on vuonna 2022 runoillut karjalan kielellä arkkipiispa Leo.

 

Henri Sokan Völjy taas on aivan tuoretta pianomusiikkia vuodelta 2020. Ville Hautakangas tilasi sen yhtenä kahdestatoista uudesta pianosävellyksestä pirkanmaalaisilta säveltäjiltä. Hautakangas myös levytti nämä, ja tämä levy, 12 premieres, sai klassisen musiikin EMMA-ehdokkuuden viime vuodelta.

 

Konsertin päättää yhdysvaltalaisen Lee Hoibyn laulu The Serpent, ja siinä luikertelemmekin täysin toisenlaiseen maailmaan - ehkä kuitenkin edelleen veden kautta kesään? Tervetuloa mukaan!

 

Tenori Heikki Hattunen ja pianisti Ville Hautakangas tapasivat lastensa myötä Sorsapuiston hiekkalaatikolla. Yhdessä he konsertoivat säännöllisesti, ja nyt toista kertaa Valamossa. Hautakangas on ollut suurena tukena Hattusen matkalla Tampereen ortodoksisen seurakunnan kanttorista Kansallisoopperan laulajaksi. Hänen lauluaan voi kuulla osoitteessa heikkihattunen.com

 

Ville Hautakangas soittaa kosketinsoittimia Tampere Filharmoniassa ja toimii säestyksen lehtorina Tampereen konservatoriolla. Musiikin lisäksi Hautakangas työskentelee valokuvaajana, ja hänen töitään voi nähdä osoitteessa pianovilho.com