Kuva tulossa
16.01.2024

Taivaallinen Valo

Näyttely avautuu 10.5.2024

Valamon luostarin näyttelytilassa taiteilija Petri Ala-Maunuksen maalaukset kohtaavat Valamon ja Riisan kokoelmissa olevien ikonien enkelit.

Näyttely avataan 10.5. ja on avoinna vuoden 2025 loppuun saakka.

Näyttely on avoinna viikonloppuisin pe-la 10–17, su 10–14. Poikkeusaukioloista ilmoitamme erikseen.

Pääsymaksu 10 €, samalla lipulla myös luostarimuseoon.

---

Valamon luostari on uudenlainen konteksti hänen maalauksilleen, jotka ovat yleensä esillä gallerioissa ja museonäyttelyissä, esimerkiksi juuri avautuneessa Nykytaiteen museo Kiasman uudessa kokoelmanäyttelyssä Helsingissä. Kesällä Valamossa avautuvassa Petri Ala-Maunuksen maalausten ja vanhojen sekä uudempien enkeliaiheisten ikonien rinnastaminen avaa katsojalle uusia yllättäviä näkökulmia.  

”Maalauksissani en kuvaa ihmisiä, maisemistani puuttuu ihminen tai ihmisen jälkiä. On helpottavaa katsoa maisemaa vailla ihmisen takkaa” sanoo Ala-Maunus. Häntä kiinnostaa ikonimaalaus, ikonien kuvasto,  ja tietenkin niissä kuvatut maisemat. ”Aikaisempien maalaukseni ohella Valamossa on esillä myös aivan uusia maalauksiani, joita olen toteuttanut uusille ikonipohjille.”   

Suomalaisille tunnetuin enkeliaihe lienee monista kodeista löytyvä kuva valkoisiin puetusta suojelusenkelistä, joka varjelee kahta vaarallisen näköistä siltaa ylittävää lasta. Vaikka raamatussa olevat kuvaukset enkeleistä ovat niukkasanaisia, on heidän merkityksensä ja tehtävänsä inspiroineet taiteilijoita kautta aikojen. Enkelit näyttelevät tärkeää osaa pelastushistoriassa, he toivat ilosanoman Marialle, Jumalansynnyttäjälle, ilmoittavat Kristuksen syntymän paimenille ja olivat vastassa mirhantuojanaisia pääsiäisaamuna. Suojelusenkeli varjelee meitä teillämme ja kulkee rinnallamme kehdosta hautaan. Kirkon perinne tuntee nimeltä seitsemän arkkienkeliä, joista tunnetuimmat ovat taivaallisten sotajoukkojen johtaja Mikael, ilosanoman Marialle tuonut Gabriel ja Tobitin kirjassa esiintyvä Rafael. Näyttelyssä on esillä vanhoja enkeli aiheisia ikoneita kirkkomuseo Riisan ja Valamon luostarin kokoelmista, sekä kansanikoneita Katri ja Harri Willamon kokoelmasta. Lisäksi Suomalaisten nykyikonimaalareiden enkeli-ikoneita.

--

Petri Ala-Maunus 

Taiteilija Petri Ala-Maunus (s.1970 Kuortane) on viime vuosina käsitellyt maalauksissaan apokalyptisia paratiisimaisemia, jotka kuvaavat eräänlaista yliluontoa, monista osista koottua maiseman ideaa. Hän pyrkii luomaan maisemamaalaukselle epätyypillistä tunnetilaa, affektia, suuren koon tai muoto- ja värimaailman kautta. Ala-Maunuksen teosten pikkutarkka maalauspinta piilottaa uhkaa valtaviin vyöryviin metsiin, putouksiin, pilviin ja vuoriin luoden voimakkaan luontokokemuksen tunteen.