Työn alla Iitin vanha alttaritaulu

Työt tämän kevään toisen alttaritaulun parissa on aloitettu. Meillä on nyt konservoitavana Iitin kirkon vanha alttaritaulu. Alttaritaulu on vuodelta 1830 ja sen aiheena on Kristuksen ylösnousemus.

Iitin vanha alttaritaulu on maalarimestari Carl Peter Elfströmin (1774–1830-luvun loppu) käsialaa. Elfström oli syntyisin Ruotsista, mutta teki Suomessa uraa alttaritaulujen ja muiden kirkollisten maalausten maalarina. Iitin kirkossa on muitakin hänen maalaamiaan teoksia. Kirkkotaide ei kuitenkaan ollut Elfströmin ainoa kutsumus. Nuorena miehenä hän oli sotaväessä. Sittemmin hän toimi teatterialalla ja muun muassa kulki kiertävän teatterin matkassa. Näkyyköhän Iitin alttaritaulussa kaikuja teatterikulisseista?

                                                              Iitin vanha alttaritaulu ennen konservointia

Alttaritaulua alustavasti tutkittaessa huomasimme, että sen kuva-aihe jatkuu pingotusreunoille asti. Alttaritaulu on siis ilmeisesti ollut alunperin nykyistä kokoaan suurempi. Muutos ei kuitenkaan ole suuri. Alkuperäiset pingotusreunat on leikattu pois, mutta kankaan reunoista voi silti nähdä, että kysymys on vain muutamista senteistä. Maalauksen yläosassa pingotusreunassa näkyy kuva-alueen nykyisen reunan lähellä taitos, joka saattaa olla kuva-alueen alkuperäinen yläreuna.

Taitos pingotusreunassa

Aikaisemmin maalausten muokkaaminen uuden tyylin tai esimerkiksi sisutuksen mukaan oli melko yleistä. Maalauksia suurennettiin tai leikattiin pienemmäksi, ja joskus myös kuva-aihetta muutettiin maalaamalla. Nykyään tällaisia muokkauksia ei kepein perustein tehdä. Taustalla on muuttunut suhtautuminen maalaustaiteeseen. Maalauksia kunnioitetaan nykyään ainutlaatuisina taideteoksina, eivätkä ne ole enää vain käyttöesineitä.

                                     Maalauksen puhdistusta on aloitettu

Eniten työtä alttaritaulun konservoinnissa tulee teettämään irtoava, hilseilevä maali. Maalin irtoaminen saattaa johtua puutteellisesti tehdyistä pohjatöistä: vaikuttaa siltä että maalauskangasta ei ole käsitelty oikein ennen pohjustusta ja maalaamista. Irtoavan maalin kiinnittämisen lisäksi maalaus puhdistetaan, ja se tuleekin kirkastumaan aika tavalla. Myös reunoilla olevat, aikaisemmasta kehystyksestä tulleet vauriot korjataan.

Seuraavat viikot saamme paneutua tämän alttaritaulun konservointiin, ja seuraa meille pitävät Elfströmin vähän kömpelöt mutta sympaattiset hahmot. Suosikkini on oikeanpuoleinen sotilas, jolla on kaksi vasenta kättä.

 

30.3. 2017 Anna Lehikoinen

 

Tiedot taiteilijasta:

Heikki Hangan artikkeli Ahkerat alttaritaulutaiteilijat teoksessa Pinx. Maalaustaide Suomessa. Suuria kertomuksia. Weiling+Göös 2001.

 

Kirjoittajan nimi

Kirjoittaja

Anna Lehikoinen

Seuraava