Pyhittäjä Johannes Valamolainen pyhien joukkoon 31.5.–1.6.

Kaikki ovat tervetulleita osallistumaan Valamon luostarissa toimitettaviin  pyhien joukkoon liittämisen jumalanpalveluksiin.

Skeemaigumeni Johannes
Kristuksen kirkastumisen luostarissa Valamossa toimitetaan perjantaina 31.5. ja lauantaina 1.6. juhlavat jumalanpalvelukset, joissa skeemaigumeni Johannes liitetään pyhien joukkoon nimellä pyhittäjä Johannes Valamolainen.

Jumalanpalveluksiin osallistuvat kaikki Suomen ortodoksisen kirkon toimessa olevat piispat, Ruandan ja Burundin metropoliitta Innocentios sekä metropoliitta Panteleimon.

Perjantai: viimeinen muistopalvelus ja vigilia
Perjantaina kello 16 luostarin johtaja arkkimandriitta Sergei toimittaa skeemaigumeni Johanneksen haudalla viimeisen muistopalveluksen pyhien joukkoon liitettävälle. Palveluksessa rukoillaan myös hänen vanhempiensa Aleksein ja Tatjanan, sisarustensa Pietarin, Vasilin ja Jelenan sekä muiden skeemaigumeni Johanneksen edesmenneiden sukulaisten puolesta.

Kello 18 luostarin pääkirkossa alkaa vigilia. Ennen sen alkua ensimmäinen diakoni lukee juhlallisesti Ekumeenisen patriarkaatin Pyhän Synodin laatiman pyhien joukkoon liittämisasiakirjan. Sen jälkeen todetaan lyhyesti, että alkavan vigilian myötä käynnistyy pyhittäjä Johannes Valamolaisen julkinen liturginen kunnioittaminen.

Metropoliitta Arsenin johtamassa palveluksessa käytetään piispainkokouksen 2.5. hyväksymiä jumalanpalvelustekstejä. Polyeleon alkaessa kaksi vanhinta pappia kantaa alttarissa siunatun pyhittäjä Johanneksen ikonin keskelle kirkkoa.

Lauantai: Liturgia, ristisaatto, moleben ja akatistos
Lauantaina kello 9 alkaen Valamon pääkirkossa toimitetaan 3. hetki ja pyhien joukkoon liittämisen pyhä liturgia. Arkkipiispa Leo pitää palveluksessa pyhittäjä Johannes Valamolaista koskevan opetuspuheen ja diakoni lukee hänen elämäkertansa.

Liturgian lopulla järjestäydytään ristisaattoon, jonka aikana toimitetaan moleben pyhittäjä Johannekselle. Ristisaatto kulkee eräässä mielessä pyhittäjän jalanjäljissä, sillä se seisahtuu matkan varrella pyhittäjän asuttamien keljojen ja luostarin entisen pääkirkon kohdalla. Pääkirkosta saatto etenee siis valkoisen vierasmajan, talkoolaisten talon ja Kaikkien Valamon pyhien kirkon kautta takaisin pääkirkkoon. Siellä ristisaatossa kuljetettu pyhittäjän ikoni asetetaan kunnioitettavaksi keskelle kirkkoa ja arkkipiispa lukee rukouksen uudelle pyhälle.

Kello 14 toimitetaan Kaikkien Valamon pyhien kirkossa (vanha kirkko) akatistos pyhittäjä Johannes Valamolaiselle.

Pyhittäjän ikonia saatavilla Valamosta
Pyhittäjä Johannes Valamolaisesta on maalattu kaksi ikonia, joista toinen asetetaan Valamon pääkirkkoon ja toinen Kaikkien Valamon pyhien kirkkoon. Molemmista ikoneista on tehty painokuvaikoneita ja niitä on pyhien joukkoon liittämisen juhlasta lähtien saatavilla Valamon luostarista.

Valamoon on hankittu myös reliikkiarkku, joka siunataan käyttöön perjantaina. Arkkuun sijoitetaan tässä vaiheessa joitakin pyhittäjä Johanneksen käyttämiä kirkollisia vaatekappaleita. Reliikkiarkku sijoitetaan Valamon pääkirkkoon kirkkosalin vasemmalle seinustalle.

Valamon kirjastossa on lisäksi avautunut näyttely, jossa on esillä pyhittäjälle kuulunutta esineistöä – esimerkiksi ikoneita, kirjoja, evankeliumikirja, rukousnauha ja mustekynä. Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikoina.

Teksti: Maria Hattunen

Edellinen Seuraava