Valamon luostarin tiedote 20.9.2019

Valamon luostari on ollut viime aikoina julkisuudessa vuosina 2016-2017 järjestetyn Via Finlandia -myyntinäyttelyn vuoksi. Näyttelyyn liittyvät syytteet eivät kohdistu Valamon luostarin tai Suomen ortodoksisen kirkon toimintaan.

Sekä luostari että näyttelyssä vierailleet ja niistä teoksia ostaneet taiteen ystävät ovat joutuneet näyttelyn yhteydessä huijatuiksi. Poliisi on tutkinut asiaa ja se on edennyt oikeuskäsittelyyn. Petosvyyhti on jo ehtinyt vahingoittaa luostarin hyvää mainetta.

Luostarissa on vuosien varrella järjestetty monia hienoja ikoni- ja taidenäyttelyitä. On ikävää, että niiden menestys on herättänyt kiinnostusta myös epärehellisissä toimijoissa. Hyvässä uskossa toiminut luostari ei osannut epäillä vilppiä ja joutuu nyt kärsimään siitä yhdessä muiden huijattujen rinnalla.

Luostari ei saa toimintaansa tukea esimerkiksi verovaroista, joten se joutuu hankkimaan toimeentulonsa itse. Sen liiketoiminnalla ei tavoitella voittoa, vaan yksinomaan luostaritoiminnan jatkuvuutta. Kaikki luostarin hyväksi tehty työ tehdään rukouksen ilmapiirissä, joten on selvää, että epäeettisellä tai epärehellisellä toiminnalla ei ole meillä sijaa.

Luottavaisuudestaan kärsimään joutunut luostari tulee jatkossa selvittämään entistä tarkemmin yhteistyökumppaniensa taustat ja huolehtimaan siitä, että sen nimeä ei jatkossa liitetä epärehellisiin hankkeisiin.

Arkkimandriitta Sergei
Valamon luostarin johtaja

Edellinen Seuraava