Luostari tiedottaa

Tiedote 6.5.2020

Valamon luostarin liiketoiminta on usean vuoden osalta ollut tappiollista. Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila on vaikeuttanut tilannetta entisestään ja osoittanut sen, miten haavoittuvainen talous on häiriötilanteissa. Tilanteen korjaamiseksi Valamon luostari suunnittelee liiketoimintoihinsa muutoksia, joiden pitkän aikavälin tavoitteena on noin 200 000 euron vuotuiset säästöt sekä joidenkin toimintojen yhdistäminen.

Mahdollisiin muutoksiin liittyen Valamon luostarin johtokunta on 5.5.2020 päättänyt käynnistää yhteistoimintaneuvottelut. Neuvottelukutsu on lähetetty 5.5. heille, joita mahdolliset muutokset koskevat. Neuvottelut aloitetaan 12. toukokuuta.

Suunnitteilla on mahdollisia toimintojen yhdistämisiä ja supistuksia aukioloaikoihin siten, että jatkossa toiminta jakaantuisi kesäsesonkiin ja sen ulkopuoliseen, supistettujen aukiolojen kauteen (1.9.–31.5.).  

Valamon luostarilla on tällä hetkellä 25 pysyvässä työsuhteessa olevaa työntekijää. Nyt käynnistyvät yt-neuvottelut voivat johtaa enintään viiden työntekijän irtisanomiseen ja yhden työntekijän osa-aikaistamiseen. Mahdolliset irtisanomiset ja osa-aikaistamiset toteutuisivat syksyllä.

Näillä näkymin luostarin vieraspalvelun ja opiston toimintoja päästään 1.6. alkaen avaamaan asiakkaille poikkeusolot huomioiden. Heikon taloustilanteen takia säästötoimia tarvitaan kuitenkin vielä myös kesäajalle. Erityisjärjestelyissä huomioidaan sekä hallituksen linjaukset että mahdolliset tulossa olevat lisäohjeistukset esimerkiksi ravintoloille.

Suunnitteilla olevien muutosten tavoitteena on sopeuttaa toiminnot ja talous mahdollisimman pysyvästi niin, että luostaritoiminta Valamossa on mahdollista jatkossakin.

Lisätietoja antaa luostarin johtaja arkkimandriitta Sergei

 

 

 

Tiedote 17.3.2020

Valamon luostarin vieraspalvelut ja Valamon opisto sulkeutuvat toistaiseksi

Hallituksen 16.3. tekemien linjausten sekä valmiuslain takia opisto suljetaan 18.3. alkaen. Poikkeustilanne on aiheuttanut luostarille akuutin kassakriisin, minkä takia kaikki luostarin vieraspalvelut joudutaan sulkemaan. Myös talkootoiminta lakkaa toistaiseksi.

Museo ja kirjasto ovat suljettu 18.3. alkaen. Trapesa, vastaanotto ja luostarin majoituspalvelut ovat auki viimeistä päivää sunnuntaina 22.3.

MYYNTIPALVELU ON AVOINNA NORMAALISTI ARKISIN KLO 9-16 puh 017 5701 810

Luostarin puutarhassa -näyttelyn avajaiset perutaan.

Vaikka tilanne vaikuttaa merkittävällä tavalla luostarin taloudellisiin toimintaedellytyksiin, vallitsevassa tilanteessa tärkeintä on kuitenkin se, että eri toimijoiden yhteisillä toimenpiteillä koronaviruksen leviämistä voidaan hidastaa ja suojata riskiryhmiä.

Luostari on veljestön koti, joten veljestötoiminta jatkuu normaalisti poikkeusjärjestelyistä huolimatta. Luostarin päivittäiset jumalanpalvelukset toimitetaan mutta ne ovat veljestön sisäisiä. Kirkko pyritään pitämään auki yksityistä rukousta varten päivittäin kirkon normaaleina aukioloaikoina. Rukous koko maailman puolesta jatkuu!

Lisätietoja antaa luostarin johtaja arkkimandriitta Sergei.

Edellinen