Näyttelyt

IVAN DAVYDOV Valamon luostari lounaan puolelta kuvattuna, 1853 öljy kankaalle, 56,5 x 84

IVAN ŠIŠKIN Kirkkotarhassa, 1858 öljy kankaalle, 69 x 93,5

PJOTR BALAŠOV Keisari Aleksanteri II vierailulla Valamossa 28. kesäkuuta, 1858 öljy kankaalle, 56 x 83

LEV KAMENEV Näkymä Valamon luostarista Kazanin Jumalanäidin tsasounan eteläpuolelta 2,5 virstan päästä kuvattuna, 1858 öljy kankaalle, 56 x 82,5

IVAN DAVYDOV Valamon luostari lounaan puolelta  kuvattuna, 1853 öljy kankaalle, 56,5 x 84
IVAN ŠIŠKIN Kirkkotarhassa, 1858 öljy kankaalle, 69 x 93,5
PJOTR BALAŠOV Keisari Aleksanteri II vierailulla  Valamossa 28. kesäkuuta, 1858 öljy kankaalle, 56 x 83
LEV KAMENEV Näkymä Valamon luostarista Kazanin  Jumalanäidin tsasounan eteläpuolelta  2,5 virstan päästä kuvattuna, 1858 öljy kankaalle, 56 x 82,5

Taivaallinen maisema
Venäläiset mestarit Laatokan Valamossa
Näyttely koostuu Valamon luostarin taidekokoelman Valamo-aiheisista
maalauksista. Pietarin taideakatemian opiskelijat vierailivat useina
kesinä maalaamassa Laatokan Valamon maisemissa, 1800-luvun
puolenvälin paikkeilla. Luostarissa he saivat täysihoidon, ja kiitoksena
tästä taiteilijat lahjoittivat teoksiaan luostarille.
Näyttelyssä on esillä teoksia muun muassa seuraavilta taiteilijoilta:
Ivan Shiskin, Nikolai Asanov, Feodor Bagants, Pjotr Balashov,
Pjotr Bruks, Ivan Davydov, Julius Fedders, Aleksander Gine,
Andrei Ivanov, Lev Kamenev, Dmitri Velezev, Ivan Volkovski ja
Aleksander Voronkov.
Teokset olivat esillä Valamo, 200 vuotta venäläistä maalaustaidetta
-näyttelyssä, Pietarin Venäläisessä museossa vuodenvaihteessa 2019-2020.

Avoinna

ma-la klo 10-17 sekä sunnuntaisin ja kirkollisina juhlapäivinä klo 12-17

 

 

NÄYTTELYTIEDOTE

Valamon näyttelyssä kansallisromanttisia Laatokan Valamon maisemia

Valamon luostarin näyttely Taivaallinen maisema – venäläiset mestarit Laatokan Valamossa esittelee luostarin taidekokoelmaan kuuluvan 1800-luvun venäläisen maisemamaalauksen kokonaisuuden, joka kuvaa Laatokan Valamon maisemia monipuolisesti ajan maisemamaalauksen tyylivirtauksia heijastaen. Tässä laajuudessa kokoelma ei ole ollut esillä koskaan aiemmin Suomessa. Näyttely avautuu 1.4.2021 ja on avoinna vuoden 2022 loppuun asti.

Kokoelma syntyi, kun kuuluisan Pietarin taideakatemian opiskelijat vierailivat 1800-luvun puolivälissä ja jälkipuoliskolla kesäisin maalaamassa Laatokan Valamossa ja lahjoittivat luostarille teoksiaan saamaansa täysihoitoa vastaan.

Kokoelman taiteilijoista tunnetuin on Ivan Šiskin (1832–1898), joka kuului vuonna 1870 perustettuun Vaeltajiksi itsensä nimenneeseen taiteilijaryhmään yhdessä mm. Ilja Repinin kanssa. Ryhmä pyrki irti taideakatemian konservatiivisuudesta ja kriittisempään ja realistisempaan otteeseen. Valamossa Šiskin maalasi 1850-luvun lopulla ja oli keskeisessä roolissa Valamon nousemisessa akatemialaisten vakiintuneeksi kesäiseksi vierailukohteeksi.

Muita näyttelyn taiteilijoita ovat Nikolai Asanov, Feodor Bagants, Pjotr Balašov, Pjotr Bruks, Ivan Davidov, Julius Fedders, Aleksander Gine, Andrei Ivanov, Lev Kamenev, Dmitri Velezev, Ivan Volkovski ja Aleksander Voronkov.

Akatemialaisten maalauksissa heijastuvat aikakauden eurooppalaiset romanttis-realistiset esikuvat ja romantiikan kansallisuusaatteet, jotka käänsivät kiinnostuksen oman maan luontoon ja kulttuuriin, ”kansallismaiseman” etsimiseen ja kuvaamiseen. Vaikka useimmissa maalauksissa esiintyy yksityiskohtina luostarin rakennuksia ja munkkeja arkisissa töissään tai tapahtumia kuten keisari Aleksanteri II:n vierailu Valamossa, pääosassa ovat herkästä dramaattiseen vaihtelevat, usein maiseman syvyyttä korostavat panoraamat.

Taiteilijavierailujen aikakausi liittyi myös Valamon luostarin kulkuyhteyksien ja ”ulkosuhteiden” laajenemiseen varsinkin höyrylaivaliikenteen kehittymisen ansioista. Näyttelyn taideteoksia täydentävätkin ihastuttavat aikakauden valokuvat, jotka kertovat niin Valamon sataman vilkkaasta kesäisestä hyörinästä kuin munkkien arkisista askareista jylhän saaren vaikuttavan luonnon keskellä.

Näyttelyn teokset olivat esillä Valamo, 200 vuotta venäläistä maalaustaidetta -näyttelyssä Pietarin Venäläisessä museossa vuodenvaihteessa 2019–2020.

Valamon luostarin perustaminen ajoittuu nykytiedon mukaan 1300-luvulle. Luostari toimi Laatokan Valamon saarella talvisotaan asti, jolloin se evakuoitiin ja siirtyi nykyiseen paikkaansa Heinävedelle. Vuodesta 1989 alkaen Laatokan Valamossa on luostaritoiminta käynnistynyt uudestaan Moskovan patriarkaatin alaisuudessa.

Lisätiedot: Arkkimandriitta Sergei puh 040 5666 642

 

Tiedostot

Edellinen Seuraava