HETKIÄ

Luontokuvia Valamon luostarissa 16.9.2017–31.1.2018

"Hetkiä" on seitsemän pitkän linjan luontokuvaajan yhteisnäyttely, joka tuo saman katon alle lähes 500 vuotta luonto-osaamista toinen toistaan upeampien otoksien muodossa. Pertti Hissa, Nils Sundberg, Asko Salmi, Raimo Sundelin, Kauko Marjamäki, Benjam Pöntinen ja Arno Rautavaara ovat tunteneet toisensa jo kymmeniä vuosia ja kuuluvat kaikki Suomen luontokuvaajien parhaimmistoon.

Pertti Hissa on vaasalainen 76-vuotias saariston ja meren valokuvaaja, joka työskenteli 30 vuotta matkailualalla toimien mm. alan opettajana. Luontovalokuvaus alkoi Vaasan saaristossa vuonna 1954 onnistuneella, silloin erittäin harvinaisen merikotkan pesäkuvauksella. Tuohon aikaan kuvattiin vain ja ainoastaan mustavalkofilmille. Väri- ja digiajan jälkeen Hissa on siirtynyt täysin mustavalkoiseen filmikuvaukseen. Yli 60 vuotta aktiivista luonnon tarkkailua on luonut selkeän mielikuvan maailmasta, jossa luontoa ryöstetään vastuuttomasti ja luodaan harha jatkuvan taloudellisen kasvun tuomasta onnesta. Kaiken mittana – jopa ihmisarvon – on kvartaali ja sen tulos.

Nils Sundberg on 71-vuotias yrittäjätaustainen valokuvaaja, jolle Hangon saaristo ja Koillismaan korvet ovat tuttuja. Sukupolven vaihdos yrityksessä vapautti aikaa lähes ammattimaiselle valokuvaukselle. Tinkimättämät tavoitteet ja määrätietoinen työskentely ovat tuoneet Sundbergille aivan uuden tavan valokuvata luontoa. On luontovalokuvaajia, joilla on vain hyviä kuvia – Nils Sundberg on yksi heistä.

Asko Salmi on 63-vuotias kirurgi, joka on työskennellyt myös sotatoimialueilla. Hänen kuvasarjansa nimi on Meren tarinoita. Kuvat ovat varsin minimalistisia mustavalkeita kuvia kivistä ja meren aalloista. Ne ovat kuvattu pitkällä valotusajalla, jolloin meren liike tulee esiin. Kontrastina paikallaan jököttävät kivet, joita aallot välillä hyväilevät ja välillä runtelevat vuodesta toiseen. Parhaimmillaan aallot muodostavat monikerroksisen verkon ja kauniin graafisen pinnan.

Raimo Sundelin on ollut meren ja saariston kulkija koko ikänsä. Faunan, flooran, geologian, kulttuurin ja maisemien valokuvaajana hän on toiminut vuodesta 1975 lähtien. Ilmasto lämpenee, se on kylmä tosi. Syitä ja seurauksista sopii spekuloida. Viimeiset viisi vuotta lounaisen saariston talvet ovat olleet vähälumisia ja heikkojäisiä. Samalla Sundelinin kiinnostus saariston talviin on lisääntynyt. Hiljaisin ja autioin aika arkkipelagissa on vivahteikkaampi ja moni-ilmeisempi kuin moni tietääkään. Raimo Sundelin on pitänyt useita näyttelyitä ja esityksiä saaristoaiheista Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Venäjällä. Hän on julkaissut Raumanmeri-kirjan vuonna 2009 ja Vanha-Rauma-kirjan yhdessä Altti A. Salon kanssa 2015 sekä useampi yhteiskirjoja kollegojen kera.

Kauko Marjamäki on vantaalainen 71-vuotias työeläkkeellä oleva rakennusinsinööri. Yli 50 vuotta jatkunut kuvausharrastus on vienyt Marjamäen läpi valtavan kehityksen, joka on tapahtunut siirtyessä kemiallisesta mustavalkokuvauksesta värikuvauksen kautta digitaaliseen kuvaukseen ja kuvankäsittelyyn. Marjamäen tavoitteena on saada kuvissa esiin luontokohteiden kauneus ja tasapainoisuus sekä värien harmonia ja vaihtelevan valon luoma eloisuus. Mieluisimpia kuvauskohteita ovat linnut, jotka ovat eloisia, näkyviä ja värikkäitä. Usein tapahtuu sellaista, mitä kuvaajakaan ei ole osannut ennakoida.

Benjam Pöntinen, 64-vuotias luontokuvaaja, tietokirjailija ja kirjankustantaja, joka aloitti valokuvaajan uransa vuonna 1989. Hänet tunnetaan erityisesti pohjalaisen lato- ja lakeusmaiseman puolestapuhujana. Suuri mielenkiinto hänellä on kuvata myös lintuja, liito-oravia ja lepakoita. Pöntinen on kuvittanut 28 vuotta kestäneen ammattilaisuransa aikana yli 30 valokuvateosta. Liito-oravasta ja lepakoista on valmistunut myös TV-dokumentit.

Arno Rautavaara, s. 1947, on eläkkeellä oleva helsinkiläinen tietokirjatoimittaja ja luontokuvaaja. Rautavaara on Suomen luonnonvalokuvaajat ry:n perustaja- ja kunniajäsen sekä yhdistyksen Eettisen toimikunnan puheenjohtaja, Suomen ammattiluontokuvaajien jäsen. Hän on kuvannut kotimaassa eniten Suomenlahden saaristoluontoa sekä tehnyt ja johtanut kuvausmatkoja muun muassa Etelämantereelle, Huippuvuorille, Islantiin ja Tansaniaan.

 

Näyttely on avoinna ti-la klo 10-17, su ja kirkollisina juhlina klo 12-17, ma suljettu. Suljettu kokoussalin ollessa varattuna.

 

Lisätietoa:
luostarin vastaanotto, puh. 017 570 111.