T_ICON_TEXT_ALT

Vietä hetki hiljentyen

Luostarin jumalanpalvelukset ovat avoimia kaikille. Kirkkoon voi tulla myös vain hetkeksi rukoilemaan sekä palvelusten aikana että kirkkojen muina aukioloaikoina.

Pääkirkossa toimitetaan päivittäin kaksi jumalanpalvelusta. Aamun aloittaa aamupalvelus ja sen päättää arkisin IX hetken, ehtoopalveluksen ja iltarukousten yhdistelmä. Lauantaisin ja juhlapäivien aattoina ilta päättyy vigiliaan, sunnuntaisin ehtoopalveluksen, akatistoksen ja kolmikanonin yhdistelmään. Säännöllisistä palveluksista on vuosittain myös lukuisia poikkeuksia – esimerkiksi ortodoksisen kirkon juhlina ja paastoaikoina.

Vanhassa kirkossa toimitetaan kesäkuukausina puolen tunnin mittainen moleben eli rukouspalvelus kerran päivässä joitakin juhlapäiviä lukuun ottamatta. Talviaikaan kirkossa ei toimiteta lainkaan palveluksia.Tsasounissa ei toimiteta milloinkaan säännöllisiä palveluksia, vaan ne on tarkoitettu lähinnä yksityistä hartautta varten. Hautausmaan tsasounassa voidaan tosin toimittaa muistopalveluksia eli panihidoja ja hautaustoimituksia, jos saattoväkeä on vähän ja sää sallii.

Luostarin kirkoissa toimitetaan pyynnöstä kasteita, hautauksia ja ja ortodoksiseen kirkkoon liittämisiä, mutta ei avioliittoon vihkimisiä. Vierailla on tarvittaessa mahdollisuus sielunhoidolliseen keskusteluun luostarin papiston kanssa.

Jumalanpalvelukset