Risti-ikoni

Jäsentiedote 2 / 2019

Hyvät kirjakerhomme jäsenet

 

Valamon kirjakerhon uusimpana julkaisuna lähetämme Vladimir Losskin teoksen Idän kirkon mystinen teologia. Vladimir Losskin klassikkokirja on kompromissiton analyysi hengellisyyden ja opin yhteydestä idän ortodoksisen kirkon traditiossa.

 

Losskin mukaan kaikki mystiikka on teologiaa: ”Mystiikka ja teologia asetetaan usein myös toistensa vastakohdiksi: ensimmäinen on saavuttamatonta, toinen saatua tietoa; yksi selittämätöntä, kätkettyä salaisuutta, jota voi vain elää, ei tuntea, koska se ylittää ymmärryksen rajat; toinen on aistien ja älyn avulla opittua. Jos asetamme mystiikan ja teologian kategorisesti eri puolille, päädymme siihen, että on olemassa yhtäältä kirkkojen edustama ’staattinen, konservatiivinen ja sosiaalinen uskonnollisuus’ ja toisaalta yksilöiden ’luova, mystinen ja persoonallinen uskonnollisuus’.

 

Losskin vuonna 1944 julkaistu kirja oli uraauurtava. Se inspiroi ensin Georges Florovskia, Alexander Schmemannia ja John Meyendorffia ja myöhemmin muun muassa metropoliittoja Anthony Bloomia, Kallistos Warea ja Ioannis Zizoulasia. He kaikki aloittivat Idän kirkon mystinen teologia ‑kirjasta, korjasivat ja pehmensivätkin Losskin teesejä mutta myös tunnustivat klassikkokirjan suuruuden.

 

Idän kirkon mystinen teologia on käännetty yli kymmenelle kielelle, ja se on edelleen paras yleisesitys ortodoksisesta opista.

 

Tarjoamme kirjan kirjakerholaisille toimituskuluineen hintaan 25 euroa.

 

Seuraava jäsenkirja

 

Helsingin ortodoksisen hiippakunnan piispa Aleksanteri Karpin (1883–1969), jonka kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 50 vuotta, tunnetaan syvähenkisenä ja itsenäisenä ajattelijana. Vuonna 1968, kun kirjoittaja oli 85-vuotias, ilmestyi hänen teoksensa Uskon portilla, joka herätti suurta huomiota ja tavoitti lukijoita yli kirkkokuntien rajojen. Ikkuna iäisyyteen julkaistiin vuonna 1970, kun tekijä oli jo ennättänyt siirtyä uskon portilta sisälle elämään. Molemmat kirjat etenevät teemoittain aakkosjärjestyksessä ja julkaistaan nyt yksissä kansissa. Tässä miete- ja hartauskirjassa käsitellään sekä ortodoksista uskoa että siitä kasvavan elämän kysymyksiä ja opastetaan lukijaa sisäisen elämän maailmassa.

 

Sielunpaimenena ja esipaimenena isä Aleksanteri kasvoi mystiikan tuntijaksi ja hengelliseksi kirjailijaksi. Hän astui Valamon kilvoittelijoiden rinnalle Suomen ortodoksisen kirkon harvojen mystikkojen joukkoon, mystisen teologian selittäjäksi ja opettajaksi. Hänen syvällinen mystiikan – ortodoksisen kirkon salattuun Jumalan tuntemiseen johtavan kasvun – tuntemuksensa tulee kirjoittajan itsensä omaksumalla vaatimattoman selkeällä tavalla esille hänen teoksistaan. Ne ovat kristityn kilvoittelua ja siihen kiinteästi liittyviä isien opetuksia pursuavia, mutta kansantajuiseen muotoon kirjoitettuja hengellisiä suurteoksia.

 

Lähetämme kirjan kirjakerhon jäsenille alkukesän aikana.

 

Toivotan kaikille kirjakerholaisille riemullista Kristuksen ylösnouse-muksen juhlaa. Kristus nousi kuolleista – totisesti nousi!

 

Valamon luostarissa, Heinävedellä 10.04.2019

Arkkimandriitta Sergei

Valamon luostarin johtaja

 

Valamon kirjakerhon yhteystiedot

 

Matkamuistomyymälä Tuohus 044 4259 222 tai tuohus@valamo.fi (tilaukset)

Juhani Hyytiä 044 4259 210 tai kirjakerho@valamo.fi (jäseneksi liittymiset, osoitteenmuutokset ja peruutukset)

Internet https://valamo.fi/kulttuuritarjonta/kirjakerho/jasenasiat

 

Osoite:

Valamon kirjakerho

Valamontie 42

79850 UUSI-VALAMO

 

Asiakaspalautukset

 

Kirjakerhon kustannusten pienentämiseksi lähetämme jatkossa pelkän jäsentiedotteen niille kirjakerhon jäsenille, joilla on toistuvia asiakaspalautuksia. Tiedotteessa esitelty kirja on sitten mahdollista tilata jälkikäteen kirjakerhon jäsenhintaan. Pyydämme myös ottamaan huomioon, että asiakaspalautukset on tehtävä viimeistään viikon kuluessa kirjan saapumisesta.

 

Voitte jättää mahdolliset palautettavat lähetykset maksutta postin myymälään tai kirjelaatikkoon, jolloin Valamon luostari vastaa lähetyksen postikuluista.

 

Asiakaspalautuksissa pyydämme käyttämään seuraavaa osoitetta:

607077

Valamon luostari

Valamontie 42

79850 UUSI-VALAMO

 

 

Seuraava jäsenkirja  "Uskon portilla, ikkuna iäisyyteen" postitetaan jäsenille alkukesän aikana.