Risti-ikoni

Jäsentiedote 1/2021

Hyvät kirjaklubimme jäsenet

Uusimpana julkaisuna lähetämme Ivan Šmeljovin teoksen Pyhiinvaellus. Kuusivuotiaana Ivan Šmeljov sai lähteä isänsä iäkkään ja uskollisen palvelijan Gorkinin kanssa pyhiinvaellusmatkalle maineikkaaseen Pyhän Kolminaisuuden ja pyhän Sergein lavraan. Luostari sijaitsee seitsemänkymmentä kilometriä Moskovasta pohjoiseen. Kirjan tekstin yksityiskohdista voi päätellä, että tämä tapahtui vuonna 1879. Perinteiseen tapaan matka taitettiin kävellen. Matka alkaa eteläisestä Moskovasta, kulkee suoraan läpi Kremlin ja yli Punaisen torin kohti kaupungin pohjoista tulliasemaa. Sitten matka jatkuu yli laakeiden tasankojen, läpi synkkien metsien, ohi pelottavien rotkoteiden ja luolien. Mutta kodikkaissa venäläisissä kylissä samovaarit odottavat valmiina ja piirakat tuoksuvat. Pyhiin-vaeltajamme kohtaavat oikukkaita majatalon isäntiä, ahneita kau-pustelijoita ja humalaisia sotilaita – mutta myös hyväsydämisiä venäläisiä eukkoja, pyhiinvaeltajia ja Kristuksen tähden houkkia. Matkalaisille tapahtuu ihmeellisiä asioita ja he kuulevat satumaisia tarinoita. Perillä luostarissa pyhiinvaeltajat kokevat pyhyyden ja valtavan tungoksen pyhittäjä Sergei Radonežilaisen haudalla, missä he myös saavat suudella pyhäinjäännöksiä. Läheisessä metsässä heidät siunaa starets Varnava, jolla on selvänäkemisen lahja.

 

Teos on vahva kuvaus Ivan Šmeljovin lapsuudesta ja kansan elämästä. Näiden ylitse teoksessa nousee kuitenkin kuvaus alkukantaisesta ja syvällisestä venäläisestä hurskaudesta. Elämän kaikkia tapahtumia tulkitaan uskon kautta: nuorukaisen päätöstä viettää hurskasta elämää, juopon syvää katumusta, esikoisensa menettäneen tytön surun helpottumista. Pyhyyden kohtaaminen järkyttää ihmismieltä ja muuttaa elämän suuntaa. Ainoastaan nykyaikainen rationalisti pysyy välinpitämättömänä. Teoksessa tätä edustaa omissa tavoitteissaan ja laskelmissaan kiinni oleva kirjoittajan isä. Matka ei siis ole pelkästään maantieteellinen vaan myös henkinen – pyhiinvaellus sanan varsinaisessa merkityksessä.

 

Tarjoamme kirjan kirjaklubilaisille toimituskuluineen hintaan 30 euroa.

 

Seuraava jäsenkirja

 

Suomi menetti viime sodissa valtaosan Karjalan alueesta, ei kuitenkaan aivan kaikkea. Kainuun itäreunalta löytyy yhä kappale rajan tälle puolen historian kulussa kasvanutta Vienan Karjalaa. Suomusalmen rajakylien, Kuivajärven ja Hietajärven sekä Kuhmon Vartiuksen koilliskulman vähäisen Rimmin asukkaiden jokapäiväinen elämä oli aina vuoteen 1922 tiiviissä yhteydessä rajantakaiseen Vienaan. Näiden kylien karjalaisten asujien omaleimaisesta elämän-menosta, ortodoksisesta uskonperinnöstä, kielestä, ruokatavoista ja koko vienalaisesta kulttuuriperinnöstä on edelleen löydettävissä elävää todistusta ja runsaasti muistoja nyt ulkoisesti hiljentyneissä kylissä.

 

Kirjaklubin seuraava kirja Kainuun vienalaiskylät kertoo ja esittelee karjalaiskyliemme historiaa, ihmisiä ja pyrkimyksiä niiden omalei-maisuuden säilyttämiseksi. Teos on kirjoittajien ja kirjan tekijöiden pieni kiitos kylien aina muistettaville edesmenneille kertojille ja innoite heidän jälkeläisilleen rakkauteen sekä pysyvään työhön isien ja äitien kotikylien parhaaksi. Maailma ympärillämme muuttuu, niin muuttuu myös elämä Kuivajärvellä, Hietajärvellä ja Rimmillä, mutta maisema ja muistot säilyvät. Kirjan on toimittanut työryhmä metropoliitta Panteleimon, Liisa Heikkilä-Palo ja Marja Rantala.

Toivotan kaikille kirjaklubin jäsenille siunattua suuren paaston aikaa ja riemullista Kristuksen ylösnousemusjuhlaa.

 

Kristus nousi kuolleista – totisesti nousi!

 

Valamon luostarissa, Heinävedellä 15.03.2021

Arkkimandriitta Sergei

Valamon luostarin johtaja

 

Valamon kirjaklubin yhteystiedot

 

044 4259 222 matkamuistomyymälä Tuohus tai tuohus@valamo.fi (tilaukset)

044 4259 210 Juhani Hyytiä tai kirjakerho@valamo.fi (jäseneksi liittymiset, osoitteenmuutokset ja peruutukset)

Internet https://valamo.fi/valamokustannus/kirjaklubi/jasenasiat

 

Osoite:

Valamon kirjaklubi

Valamontie 42

79850 UUSI-VALAMO

 

Asiakaspalautukset

 

Kirjaklubin kustannusten pienentämiseksi lähetämme jatkossa pelkän jäsentiedotteen niille kirjaklubin jäsenille, joilla on toistuvia asiakaspalautuksia. Tiedotteessa esitelty kirja on sitten mahdollista tilata jälkikäteen kirjaklubin jäsenhintaan. Pyydämme myös ottamaan huomioon, että asiakaspalautukset on tehtävä viimeistään viikon kuluessa kirjan saapumisesta.

 

Voitte jättää mahdolliset palautettavat lähetykset maksutta postin myymälään tai kirjelaatikkoon, jolloin Valamon luostari vastaa lähetyksen postikuluista.

 

Asiakaspalautuksissa pyydämme käyttämään seuraavaa osoitetta:

607077

Valamon luostari

Valamontie 42

79850 UUSI-VALAMO

 

Kirjaklubin seuraava jäsenkirja on Kainuun vienalaiskylät.

Postitamme kirjan kirjaklubin jäsenille kesäkuussa.