Risti-ikoni

Jäsentiedote 1/2020

Hyvät kirjaklubimme jäsenet

Uusimpana julkaisuna lähetämme Andrew Louthin teoksen Hyvyyttä ja kauneutta etsimässä. Ortodoksisia ajattelijoita Filokaliasta nykypäivään. (Modern Orthodox Thinkers. From the Philokalia to the Present.)

 

Teos sisältää 21 alunperin luentoihin perustuvaa lukua, joissa professori Andrew Louth esittelee lähes kolmekymmentä kahden viimeisen vuosisadan merkittävää ortodoksiajattelijaa. Teoksen lähtökohta ja koko teoksen läpi kulkeva teema on Filokalia-teos, joka kirjoittajan mukaan merkitsi eräänlaista vedenjakajaa ja käännekohtaa ortodoksisen teologian historiassa.

 

Kirjoittaja tarkastelee Filokalian syntyhistoriaa ja sen vaikutuksia Athosvuorelta Venäjälle ja edelleen Eurooppaan, lähinnä Ranskaan, ja sieltä Yhdysvaltoihin, Kreikkaan ja Englantiin. Kuten kirjoittaja johdannossaan mainitsee, hän ei pyri niinkään pohtimaan ortodoksisen ajattelun tai teologian historiaa tai dogmeja, vaan peilaamaan näitä eri ajattelijoiden elämän ja kokemusten kautta, kontekstoimaan heidän ajattelunsa siihen historialliseen, sosiaaliseen ja kulttuuriseen ympäristöön, jossa he ovat eläneet. Jokaisessa luvussa käydään läpi esiteltävän henkilön elämäntarinan lisäksi heidän kirjoituksiaan, opetuksiaan ja joitakin heidän ajattelunsa keskeisiä teemoja. Henkilögalleriassa on mukana niin papistoa kuin maallikoita, eri akateemisten alojen edustajia, taiteilijoita, luostarivihkimyksen saaneita, miehiä ja naisia.

 

Tarjoamme kirjan kirjaklubilaisille toimituskuluineen hintaan 28 euroa.

 

Pietarilaispakolaisesta piispaksi, valmistusvirhe

 

Pahoittelumme, että edellisen kirjaklubin jäsenkirjan kannen kultauksessa tapahtui kirjapainossa tekninen virhe. Kirjapaino on tehnyt omalla kustannuksellaan kirjasta uusintapainoksen. Halutessanne saatte uuden kirjan veloituksetta ilmoittamalla asiasta kirjaklubiin sähköpostitise kirjakerho@valamo.fi tai puhelimitse 044 4259210, 31.05.2020 mennessä. Viallista kirjaa ei tarvitse palauttaa.

 

Seuraava jäsenkirja

 

Kirjaklubin seuraava jäsenkirja on Marianna Flinckenberg-Gluschkoffin teos Kirkkauden sanansaattajat. Enkelit ortodoksisessa ikonissa. Kirjan tekijä on yliopiston lehtori, tietokirjailija ja ikoni-maalari.

 

”Miksi ortodoksisissa ikoneissa ei näy lapsienkeleitä?” ”Mitä ovat ikoneissa usein kuvatut ihmiskasvoiset monisiipiset olennot?” ”Miksi joillain enkeleillä on kädessään pallo?” ”Voiko tilata kohtaamansa suojelusenkelin ikonin?” Tänä päivänä enkelit ovat nousseet entistä suuremman kiinnostuksen kohteiksi. Kirja vastaa muun muassa näihin usein kuultuihin kysymyksiin.Kirkkauden sanansaattajat kertoo lyhyesti enkelikuvan historiasta ja laajemmin enkelien olemuksesta, tehtävistä, luokittelusta ja kuvissa näkyvistä piirteistä. Enkelikuvien yksityiskohtainen tarkastelu tapahtuu keskeisimpien ikoniaiheiden kautta. Suurelle yleisölle suunnatussa esityksessä lähtökohtana on ollut enkelikuvien uskonnollisen sisällön tulkinta helposti omaksuttavassa muodossa.

Kirjan yli kuusikymmentä ikonikuvaa ovat peräisin tunnetuimmista venäläisistä ja suomalaisista kokoelmista, ortodoksisista luostareista ja seurakunnista sekä eräistä huomattavista länsimaisista kokoelmista. Lisäksi mukana on ikonimaalari ja -opettaja Alexander Wikstömin parikymmentä piirrosta.

 

Postitamme kirjan kirjaklubin jäsenille kesän alkupuolella.

 

Toivotan Valamon kirjaklubin jäsenille kirkasta paastonaikaa ja kaikkea Jumalan varjelusta tänä koronaviruspandemian aikana.


Valamon luostarissa, Heinävedellä 24.03.2020

Arkkimandriitta Sergei

Valamon luostarin johtaja

 

 

Valamon kirjaklubin yhteystiedot

 

Puhelin 044 4259 222 matkamuistomyymälä Tuohus (tilaukset)

ja sposti sposti: tuohus@valamo.fi

044 4259 210 Juhani Hyytiä (jäseneksi liittymiset, osoitteenmuutokset ja peruutukset)

sposti: kirjakerho@valamo.fi (jäseneksi liittymiset, osoitteenmuutokset ja peruutukset)

Internet https://valamo.fi/valamokustannus/kirjaklubi/jasenasiat

 

Osoite

Valamon kirjaklubi

Valamontie 42

79850 UUSI-VALAMO

 

Asiakaspalautukset

 

Kirjaklubin kustannusten pienentämiseksi lähetämme jatkossa pelkän jäsentiedotteen niille kirjaklubin jäsenille, joilla on toistuvia asiakaspalautuksia. Tiedotteessa esitelty kirja on sitten mahdollista tilata jälkikäteen kirjaklubin jäsenhintaan. Pyydämme myös ottamaan huomioon, että asiakaspalautukset on tehtävä viimeistään viikon kuluessa kirjan saapumisesta.

 

Voitte jättää mahdolliset palautettavat lähetykset maksutta postin myymälään tai kirjelaatikkoon, jolloin Valamon luostari vastaa lähetyksen postikuluista.

 

Asiakaspalautuksissa pyydämme käyttämään seuraavaa osoitetta:

607077

Valamon luostari

Valamontie 42

79850 UUSI-VALAMO

 

 

Seuraava jäsenkirja 

Marianna Flinckenberg-Gluschkoffin teos

"Kirkkauden sanansaattajat. Enkelit ortodoksisessa ikonissa."

postitetaan jäsenille kesän alkupuolella.