Ikonimaalauksen jatkolinja 2/2020

17.02.2020 00:00 - 15.03.2020 00:00

Ilmoittautuminen päättyy: 17.01.2020 00:00 - Mikäli ilmoittautuminen on jo päättynyt, kysy kurssipaikkoja puh. 017 570 1810

kurssit@valamo.fi puh. 017-570 1401

, 850€/Opistohotelli 1hh

Kurssin kuvaus

* KURSSI ON TÄYNNÄ. ILMOITTAUTUMISIA OTETAAN VARASIJOILLE. *

Ikonimaalauksen linja on tarkoitettu perustiedot osaaville, joitakin ikoneita maalanneille henkilöille. Linjalla opiskellaan perinteistä ikonimaalausta munatemperatekniikalla, eri kultaustekniikoita, ikonien suojausta ja ikoniteologiaa. Linja jakaantuu kolmeen jaksoon, ja kullakin jaksolla maalataan yksi ikoni valmiiksi. Ensimmäisellä jaksolla (17.2.-24.2.) maalataan esirukouksen Jumalanäidin  Paraklesis -ikoni  koko- tai puolivartalo tyyppisenä. Toisen jakson (25.2.-6.3.) aiheena on tapahtumaikoni Pyhät naiset Kristuksen haudalla ja kolmannella jaksolla (7.-15.3.) maalataan Jumalanäiti Eksyneiden opastaja -ikoni.

Linjalla tarvittavat välineet ja materiaalit eivät sisälly hintaan, ja ne ovat ostettavissa opistolta. 

Opettajina opiston omat ikonimaalauksen opettajat. 

Hinta 850 € / Opistohotelli 1 hh.

Kurssin ohjelma

Ikonimaalauksen jatkolinja 17.2.-15.3.2020 (4 viikkoa)

I Jakso 17.2.-24.2.2020 Jumalanäiti Paraklesis-ikoni (50t), Raija Kanninen

Ensimmäisen jakson alussa pidetään kirkossa rukoushetki työhön ryhdyttäessä

Paraklesis tarkoittaa sananmukaisesti esirukoilijaa, puolustajaa. Tämä kuvatyyppi esittää Jumalanäidin melkein sivuprofiilissa, hän seisoo esirukousasennossa ja hänellä on vasemmassa kädessään kirjakäärö, johon on kirjoitetu rukous Kristukselle koko ihmiskunnan puolesta. Usein Kristus on kuvattuna ikonin ylänurkkaan. Ikonista alettiin käyttää nimitystä paraklesis vasta 1300-luvulla, vaikka itse kuvatyyppi tunnettiin aiemminkin. Vanhimpia edustajia on Tessalonikan Pyhän Demetrioksen kirkon alttarin mosaiikki, joka on mahdollisesti jo 800-luvulta.

Venäjällä tätä kuvatyyppiä edustaa Bogoljubovon Jumalanäidin ikoni. Vanhimmat ja yksinkertaisimmat muodot tästä ikonista myötäilevät ruhtinas Andrei Bogoljubskin (n.1111-1174) näkyä: Neitsyt Maria on kuvattuna puoliprofiilissa kokovartalokuvana seisomassa. Oikea käsi on esirukoukseen kohotettuna ja vasemmassa kädessä on avoin kirjakäärö, jonka teksi sisältää rukouksen Kristukselle.

Jaksossa maalataan Jumalanäidin ikoni, mikä voi olla koko- tai puolivartalo tyyppinen esirukouksen Jumalanäiti tai avonaista kirjakääröä kädessään pitävä Paraklesis- tyyppinen Jumalanäidin ikoni. Ikoniteologiassa käsitellään Jumalanäidin ikoneita, erityisesti esirukouksen Jumalanäitejä.

II Jakso 25.2.-6.3.2020 Pyhät naiset Kristuksen haudalla (64h), Alexander Wikström

Kun sapatti oli ohi, Magdalan Maria, Jaakobin äiti Maria ja Salome ostivat tuoksyöljyä mennäkseen voitelemaan Jeesuksen. Sapatin jälkeisenä päivänä ani varhain, kohta auringon noustua he lähtivät haudalle. Matkalla he puhuivat keskenään: ”Kuka auttaisi meitä ja vierittäisi kiven hautakammion ovelta?” Mutta tultuaan paikalle he huomasivat, että kivi oli vieritetty pois; se oli hyvin suuri kivi. Mark. 16:1-4.

Toisen jakson aiheena oleva tapahtumaikoni pohjautuu tähän Markuksen evankeliumin tekstiin. Jakson aikana opetellaan tapahtumaikonin sommittelua, kerrataan ikonien henkilöiden anatomiaa ja asentoja sekä luonnon kuvaamista ikoneissa. Ikoniteologiassa käydään läpi pääsiäisikonien ikonografiaa.

III Jakso 7.3.-15.3.2020 Jumalanäiti Eksyneiden opastaja -ikoni (50t) Raija Kanninen

Jumalanäidin ikoni eksyneiden opastaja tai kadonneiden etsijä (hengellistä kuolemaa tekevien etsijä) kuuluu tyypiltään hellyyden Jumalanäidin ikoneihin. Kristuslapsi seisoo äitinsä polvella painaen poskensä hänen poskea vasten ja kietoen kätensä hänen kaulansa ympärille, kuin turvaa hakien. Äiti kannattelee poikaansa kaksin käsin ja hänen hiuksensa ovat valuneet olkapäille, kuvaten suruaan poikansa tulevien kärsimysten tähden.

Ikonityyppi tuli tunnetuksi VI vuosisadalla Bysantin keisari Justinianuksen aikana. Adanissa sijaitsevan temppelin munkki Teofilus pelastui tämän ikonin välityksellä. Venäjällä Moskovassa tämä ikoni osoitti siunaavan voimansa eräälle hurskaalle seurakuntalaiselle XVIII vuosisadalla.

Lintulan luostarissa on Petros Sasakin maalaama pieni, kaunis eksyneitten opastaja ja myöskin Valamon luostarin pääkirkosta löytyy tämä kadonneitten lohduttaja ikoni, jolla on mielenkiintoinen ja ihmeellinen historia.

Jaksossa tutustutaan ikonin teologiaan, historiaan ja eri variantteihin, joiden pohjalta jokainen sommittelee ja maalaa oman ikoninsa.

Tervetuloa ikonimaalauksen jatkolinjalle!

Saapuessasi luostariin ilmoittaudu luostarin vastaanotossa, josta saat huoneesi avaimen ja kurssikortin. Linjalaisia pyydetään pitämään kortti esillä erityisesti Trapesassa ja muistoesinemyymälä Tuohuksessa asioitaessa.

Linjan hintaan sisältyvät majoitus, opetus ja ateriat, jotka ovat tarjolla ohjelmaan merkittyinä aikoina kahvila-ravintola Trapesan noutopöydässä. Trapesasta voi lisäksi ostaa aterioita, opientä purtavaa, virvokkeita ja kahvia päivän hinnoin. Ilmoittautumisen yhteydessä on hyvä mainita mahdolliset ruoka-ainerajoitukset.

Lähtöpäivänä huoneet on luovutettava klo 12 mennessä. Huoneen avain palautetaan luostarin vastaanottoon.

Luostarin veljestö toivottaa linjalaiset lämpimästi tervetulleiksi luostarin jumalanpalveluksiin.

Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Oikeudet muutoksiin pidätetään

Opettaja

Useita