Tavat ja pukeutuminen

Luostarin alueella

Luostarissa on tapana, että sekä miehet että naiset pukeutuvat kaikkialla alueella asiallisesti. Tällä tavoin kunnioitetaan luostarin pyhyyttä ja ominaislaatua. Toivomme, että ainakin polvet ja olkapäät olisivat peitettyinä, sillä paljastavat asut eivät sovi luostariin.

Tupakointi on sallittua vain sille osoitetulla paikalla. Luostarin asukkaita ei saa kuvata ilman lupaa. Valokuvaaminen on jumalanpalveluksien aikana kielletty. Salaman ja jalustan käyttö kirkoissa on sallittua vain luostarin johtajan kirjallisella luvalla.

Dronen lennätys luostarialueella on sallittu luostarin johtajan antamalla kirjallisella luvalla, dronen lennättäjän on noudatettava yleisiä dronenlennätykseen annettuja ohjeita ja määräyksiä. https://droneinfo.fi/fi

Majoituksen lemmikkihuoneita lukuun ottamatta, lemmikkejä ei saa viedä sisälle kirkkoihin tai muihin rakennuksiin.

Autot jätetään niille merkitylle alueelle.

Jumalanpalveluksissa

Miehet sijoittuvat kirkossa perinteisesti ovesta katsottuna oikealle ja naiset vasemmalle. Palveluksissa on tapana seistä, mutta kirkoissa on myös muutamia penkkejä, joilla voi levähtää palveluksen aikana. Kirkkokansan tulisi kuitenkin nousta seisomaan vähintään Evankeliumin lukemisen, Isä meidän -rukouksen ja ehtoollislahjojen pyhittämisen ajaksi. On myös hyvä muistaa, että kirkossa ei ole suotavaa istua jalat ristissä eli jalka toisen päällä. 

Naisten toivotaan luostarin jumalanpalveluksissa peittävän hiuksensa huivilla tai muulla päähineellä. Miehet ovat kirkossa aina paljain päin. Päällysvaatteet voi varsinkin talviaikaan jättää kirkon eteisnaulakkoon. 

Suitsuttamisen ajaksi kirkkokansa siirtyy kirkon keskiosaan, jotta pappi voi kulkea esteettä kirkkosalin ympäri.