Risti-ikoni

VALAMON LUOSTARIN SUURIMPIA AARTEITA ON SEN LAAJA ARKISTO

Laatokan Valamosta evakuoidut ja säilytetyt historialliset dokumentit alkavat vuodesta 1750 ja jatkuvat vuoteen 1940 asti. Arkistossa on dokumentteja kahdella kielellä, venäjäksi ja suomeksi. Vuodesta 1918 alkaen suomenkielisten asiakirjojen määrä kasvaa tasaisesti.

Arkisto sisältää mm. historiallisia tietoja, päätöksiä, luostarin taloutta ja rakennustoimintaa koskevia raportteja, valokuvakokoelman, kirjeitä ja muita asiakirjoja, joista jokainen on yhtä arvokas kuin arkisto kokonaisuudessaan.

Suurin osa arkiston materiaalista on peräisin 1800-luvun toiselta puoliskolta eli kuuluisan igumeni Damaskinin johtajakaudelta.

Luostarin johtajien kirjeenvaihto on hyvin merkittävä perintö. Luostarin teologisiin ja hengellisiin aarteisiin kuuluvat myös ohjaajavanhusten, pappismunkkien, veljestön rippi-isien ja tavallisten munkkien kirjeet.

Arkiston aarteisiin kuuluvat myös Valamossa työskennelleiden venäläisten taidemaalareiden sekä aikansa kuuluisien tiedemiesten ja muiden huomattavien henkilöiden kirjeenvaihto.

Munkkien muistelmat ja heidän viralliset henkilökohtaiset kirjeensä vuosien varrelta ovat myös tärkeitä lähteitä. Hyvin mielenkiintoisia ovat vihot, joihin munkkien päivittäin tekemät työt on merkitty. Ainutlaatuisen materiaalin joukkoon kuuluvat myös Ilmatieteen laitoksen aseman havaintojen yhteenvedot, jotka säännöllisesti lähetettiin keisari Nikolai I:n fysikaaliseen observatorioon Pietariin.

Arkisto sisältää tietoja siitä, miten luostarin kirjastoa ja munkkien yksityisiä kirjastoja täydennettiin 1800- ja 1900-luvulla. Arkistossa säilytetään myös merkittävää valokuvakokoelmaa, joka on säilynyt hyvin meidän päiviimme asti. Luostarin valokuva-ateljee perustettiin pian valokuvan keksimisen jälkeen.

Luostarin arkiston toiminta on jatkunut Uudessa Valamossa vuodesta 1941 alkaen. Arkisto ei ole avoinna yleisölle. Arkiston käytöstä tulee sopia etukäteen sähköpostitse.

 

Tutkimuspalvelu:

Tutkimuspyynnöt 40 € / tunti
Tuntiveloituksen vähimmäisveloitus 0,5 tuntia

 

LISÄTIEDOT:

Arkistonhoitaja
Valamon luostarin arkisto
Valamontie 42
79850 UUSI-VALAMO
arkisto (at) valamo.fi

"Suurin osa arkiston materiaalista on peräisin 1800-luvun toiselta puoliskolta eli kuuluisan igumeni Damaskinin johtajakaudelta"