Kulttuurikeskus

Valamon luostarissa vaalitaan kuttuurin monimuotoisuutta

Kulttuurikeskus tarjoaa muun muassa näyttelytilat luostarin historialliselle esineistölle ja vaihtuville näyttelyille. Ortodoksiseen kulttuuriin ja teologiaan erikoistunut Valamon luostarin kirjasto palvelee veljestön, tutkijoiden ja opiskelijoiden läisäksi kaikkia luostarin vieraita.

Valamon luostarissa on perinteisesti harjoitettu kulttuuritoimintaa. Vanha luostari tunnettiin kyllä talonpoikaisluostarina, mutta veljestön työpajoissa maalattiin ikoneja, harjoitettiin valokuvausta ja kirjansidontaa. Keljoissa jäljennettiin käsikirjoituksia. Painettujen kirjojen kustantamisen Valamon luostari aloitti jo 1860-luvulla.

Heinäveden Valamon kulttuuritoiminta pääsi nousuun, kun Antero Turkin suunnittelema Kulttuurikeskuksen rakennus valmistui ja vihittiin käyttöön 21.–23.9.1984 juhlallisessa seminaarissa, jonka kutsui koolle arkkipiispa Paavali.

Kulttuurikeskuksen tiloissa aloittivat myös Valamon luostarin kirjasto ja arkisto. Kuva ja sana löysivät sijansa saman katon alta.

Kulttuurikeskuksen kokoustilat tuovat yhteen niin ortodokseja kuin myös muita yhteisöjä, jotka haluavat tapahtumilleen luostarin suomat rauhalliset puitteet. Lue lisää kokoustilojen vuokrauksesta täältä.

Valamon luostarin kulttuuritoiminnan kautta Suomen ortodoksinen kirkko alkoi 1980-luvulla avautua yhteiskuntaan päin ja luostarista alettiin puhua ”ikkunana ortodoksisuuteen”.

Vuonna 2006 valmistui Kulttuurikeskuksen laajennusosa, joka tarjoaa muun muassa näyttelytilat luostarin historialliselle esineistölle ja vaihtuville näyttelyille.

Valamon luostarin kulttuuritoiminnan kautta Suomen ortodoksinen kirkko alkoi 1980-luvulla avautua yhteiskuntaan päin ja luostarista alettiin puhua ”ikkunana ortodoksisuuteen”