Risti-ikoni

Valamon kirjasto

Laatokan Valamon luostarikirjaston toimintaa jatkava Valamon luostarin kirjasto on erikoiskirjasto, joka palvelee luostarin veljestöä, opistoa, henkilökuntaa sekä luostarin vieraita, tutkijoita, opiskelijoita ja muita tiedontarvitsijoita.

Kirjastossa on läntisen Euroopan laajin venäläisen ortodoksisen kirjallisuuden kokoelma, joka käsittää noin 20 000 nidettä: kirjoja, aikakausjulkaisuja ja käsikirjoituksia. Vanhimmat teokset ovat 1600- ja 1700-luvuilta. Laatokan Valamon kokoelma ja muu vanha venäjän- ja kirkkoslaavinkielinen kirjallisuus sijaitsevat suljetussa varastoholvissa.

Kirjaston uusi kokoelma käsittää yli 30 000 nidettä. Kokoelma karttuu hankinnoin, vaihdoin ja lahjoituksin. Painopiste on ortodoksisuutta ja luostariperinnettä käsittelevässä kirjallisuudessa. Teologisen kirjallisuuden kasvualueita ovat ikonikirjallisuus ja hagiografia. Uuteen kokoelmaan sisältyy runsaasti myös tieto- ja kaunokirjallisuutta, erityisesti sellaista, jolla on liittymäkohtia ortodoksiseen kulttuuriin ja elämänarvoihin.

Heinäveden Valamon Kulttuurikeskuksessa sijaitseva Valamon luostarin kirjasto on Ortodoksisen kirkkomuseo RIISAN rinnalla Suomen ortodoksisen kirkon tärkein muistiorganisaatio.