Kirjasto

Valamon kirjasto

Laatokan Valamon luostarikirjaston toimintaa jatkava Valamon luostarin kirjasto on erikoiskirjasto, joka palvelee luostarin veljestöä, opistoa, henkilökuntaa sekä luostarin vieraita, tutkijoita, opiskelijoita ja muita tiedontarvitsijoita.

Kirjastossa on läntisen Euroopan laajin venäläisen ortodoksisen kirjallisuuden kokoelma, joka käsittää noin 20 000 nidettä: kirjoja, aikakausjulkaisuja ja käsikirjoituksia. Vanhimmat teokset ovat 1600- ja 1700-luvuilta. Laatokan Valamon kokoelma ja muu vanha venäjän- ja kirkkoslaavinkielinen kirjallisuus sijaitsevat suljetussa varastoholvissa.

Kirjaston uusi kokoelma käsittää yli 30 000 nidettä. Kokoelma karttuu hankinnoin, vaihdoin ja lahjoituksin. Painopiste on ortodoksisuutta ja luostariperinnettä käsittelevässä kirjallisuudessa. Teologisen kirjallisuuden kasvualueita ovat muun muassa ikonikirjallisuus ja hagiografia. Uuteen kokoelmaan sisältyy runsaasti myös tieto- ja kaunokirjallisuutta, erityisesti sellaista, jolla on liittymäkohtia ortodoksiseen kulttuuriin ja elämänarvoihin.

Heinäveden Valamon Kulttuurikeskuksessa sijaitseva Valamon luostarin kirjasto on Ortodoksisen kirkkomuseo RIISAN rinnalla Suomen ortodoksisen kirkon tärkein muistiorganisaatio.

Aukioloajat

Talviaikaan (1.9.-31.5.)
ma–la klo 12–14

Kesäaikaan (1.6.-31.8.)
ma-la klo 12-15

Tutkimustyö on mahdollista erillisen sopimuksen mukaan ma–pe kirjaston virka-aikana klo 8–16.

Virka-ajan ulkopuolella tutkimustyö on mahdollista erillisen sopimuksen mukaan kirjastossa ja arkistossa kirjastonhoitajan tai arkistonhoitajan paikalla ollessa hintaan 60 € / tunti.

Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Kirjaston näyttely

Yhteystiedot

Valamon luostarin kirjasto
Valamontie 42
79850 Uusi-Valamo
Puh. 044 425 9217
kirjasto@valamo.fi

Lisätietoja

Kirjastonhoitaja Virva Suvitie
Puh. 044 425 9258

virva.suvitie@valamo.fi

Tutkimuspalvelu
Tutkimuspyynnöt 40 € / tunti
Tuntiveloituksen vähimmäisveloitus 0,5 tuntia

Kirjaston käyttö

Kirjaston vanha kokoelma, ns. Laatokan Valamon kokoelma, sijaitsee suljetussa holvissa. Teoksia annetaan tutkijoille lukusalikäyttöön kirjaston virka-aikana. Teosten ja muiden dokumenttien käsittelyssä noudatetaan erillisiä ohjeita. Henkilökunta opastaa niiden haussa.

Uuden kokoelman teoksia annetaan lainaksi 28 vuorokaudeksi, tutkijoille sopimuksen mukaan. Lainat voi uusia kolme kertaa, jos niistä ei ole voimassa olevia varauksia. Kotilainaksi ei anneta aikakauslehtiä, hakuteoksia, käsikirjoja, eikä harvinaisteoksiksi määriteltyjä aineistoja.

Kirjaston tiloissa on useita lukupaikkoja. Asiakkaiden käytössä on kopiokone, tulostus- ja skannausmahdollisuus sekä Internet-yhteys.

Tietokantaan luetteloitua kokoelmaa voi selata verkkokirjastossa kirjautumatta. Kirjautumalla omiin tietoihin Valamon kirjastokortin asiakastunnuksella ja nelinumeroisella tunnusluvulla, voi verkkokirjastossa myös uusia lainat, rakentaa virtuaalisen lempikirjahyllyn, muokata yhteystietoja sekä varata ja arvostella aineistoja. Laajennettu haku -valikon avulla pystyy tiedonhakua rajaamaan ja laajentamaan monin vaihtoehdoin. Sitä kautta voi lisäksi seurata uutuuskirjojen saapumista kokoelmaamme.

Kaukopalvelussa noudatetaan kaukopalvelukirjastojen sopimia ohjeita sekä lähettäjäkirjaston määräyksiä. Kaukopalvelu on maksullista. Jos tahdot kaukolainata teoksen kokoelmastamme, käänny lähimmän kirjastosi puoleen asiassa.

Maksut ja korvaukset

Laina-aika on 28 vuorokautta, jonka jälkeen maksut alkavat kertyä. Lainausoikeuden menettää, kun maksuja on kertynyt 10 €.

Myöhästymismaksu
25 senttiä/laina/päivä, myöhästymismaksu enintään 7 €/laina

Muistutus
Ensimmäinen muistutus 1,50 €, toinen muistutus 3 €

Laskun lähetys korvattavasta aineistosta
5 €

Kadonnut tai vahingoittunut aineisto
Niteen hankintahinta. Korvaushinnat määrittelee aineiston omistava kirjasto.

Jatkoperintä
Perintätoimisto hinnoittelee.

Kirjastoaineiston varaus
1 €/nide

Kaukolainatilaus
4 € + lähettävän kirjaston maksut

Kaukolainalähetys
Alkaen 10 €

Mustavalkoiset valokopiot sekä tulosteet
A4 – 0,20 € / 0,40 € (kaksipuolinen), A3 – 0,40 € / 0,80 € (kaksipuolinen)

Värilliset valokopiot sekä tulosteet
A4 – 2 € / 4 € (kaksipuolinen), A3 – 3 € / 6 € (kaksipuolinen)

Ensimmäinen kirjastokortti
Ilmainen

Kadonnut tai uusittava kirjastokortti
4 €

Aineistolahjoitus

Kirjasto ottaa lahjoituksia vastaan vain sillä periaatteella, että kirjasto saa itse päättää sijoitetaanko yksittäinen teos kokoelmaan, laitetaanko myyntiin, poistoon tai muuhun kierrätykseen.

Vastaanottamiseen vaikuttavat:

  • Aineiston soveltuvuus Valamon luostarin kirjaston kokoelmaprofiiliin

  • Aineiston kunto

  • Kirjaston käytettävissä olevat resurssit

Kirjasto ottaa lahjoituksina vastaan hyväkuntoisia ja kokoelmasta puuttuvia tai sitä tarvittaessa täydentäviä julkaisuja.

Lahjoitusaikeesta tulee keskustella kirjastonhoitajan kanssa etukäteen.

Hankintaehdotus

Puuttuuko etsimäsi aineisto Valamon kirjaston kokoelmasta? Voit tehdä meille hankintaehdotuksen sähköpostitse osoitteeseen kirjasto@valamo.fi

Vapaaehtoistyöntekijäksi kirjastolle

Kiinnostaako vapaaehtoistyö, harjoittelu tai siviilipalvelus Valamon kirjastossa? Meillä käy vuosittain useita kirjastoalan ammattilaisia, harjoittelijoita ja kokoelmiemme erityisosa-alueiden asiantuntijoita vapaaehtoistöissä. Axiell Aurora -tuntemus, luettelointitaito, ortodoksisen uskon ymmärrys sekä monipuolinen kielitaito ovat inspiroivassa työssä eduksi. Arvostamme vieraammista kielistä erityisesti esim. kreikan, venäjän ja kirkkoslaavin osaamista. Ota rohkeasti yhteyttä!