Ikonimaalauksen linja

08.10.2018 09:00 - 30.11.2018 15:00

Ilmoittautuminen päättyy: 07.09.2018 21:00 - Mikäli ilmoittautuminen on jo päättynyt, kysy kurssipaikkoja puh. 017 570 1810

kurssit@valamo.fi puh. 017-570 1401

, 1560€/Opistohotelli 1hh

Kurssin kuvaus

* KURSSI ON TÄYNNÄ. ILMOITTAUTUMISIA OTETAAN VARASIJOILLE. *

 

Ikonimaalauksen linja on tarkoitettu kaikille ikonimaalauksesta kiinnostuneille, se soveltuu vasta-alkajille ja jo aiemminkin ikoneita maalanneille. Linjalla opiskellaan ikonimaalauksen kaikkia työvaiheita: Laudan pohjustamista, ikonipiirroksen tekoa, temperatekniikan perusteita, maalausta, eri kultaustekniikoita, ikonin suojausta ja ikoniteologiaa. Linja jakautuu viiteen jaksoon ja jokaisessa jaksossa maalataan yksi ikoni valmiiksi. Kolmen ensimmäisen jakson tavoitteena on maalata deisis- (esirukous) ryhmä. Esirukousryhmän ikoneissa voidaan ikonivalinnat tehdä maalauskokemuksen mukaan yhdessä opettajan kanssa. Neljännessä jaksossa maalataan Jumalanäiti Kristuslapsen kanssa opiskelijan valinnan mukaan, joko ennusmerkki-, tiennäyttäjä- tai hellyydenjumalanäiti ikoni. Viidennen jakson aiheena on tapahtumaikoni tai jokin muu monimutkaisempi sommitelma, pyhienryhmä ym. Opiskelua on yhteensä noin 340 tuntia ja se koostuu käytännön työskentelystä, itsenäisestä työskentelystä, ikoniteologiasta, asiantuntijaluennoista ja kotimaan opintomatkasta, Linjan päätteeksi on loppuarviointi ja keskustelu, ikoninäyttelyn rakentaminen ja ikonien siunaaminen päätösrukoushetken yhteydessä. Majoitus yhden hengen huoneissa, huone on käytettävissä koko linjan ajan. Hinta 1560 sisältää opetuksen, majoituksen 1 hh sekä aamiaisen ja 1 lämpimän aterian/kurssipäivä.

Kurssin ohjelma

Ikonimaalauksen linja 8.10-30.11.2018 (8 viikkoa)

I Jakso 8.-17.10.2018 (yht68 t.) Ikonimaalauksen perusteet ja esirukouksen Jumalanäidin ikoni Ensimmäisen jakson alussa pidetään kirkossa rukoushetki työhön ryhdyttäessä Jakson aikana tehdään ikonipohjustuksia puuvalmiille ikonipohjalle myöhempää käyttöä varten sekä harjoituslaudoille kasvovaalennus- ym. harjoituksia varten. Tässä jaksossa perehdytään ikonipiirroksen tekoon ja tehdään Jumalanäidin ikonin esipiirros. Opetellaan temperatekniikka. Ensimmäisenä ikonina maalataan esirukousryhmän Jumalanäidin ikoni. Ikoniteologiassa aloitetaan peruskäsitteistä ja keskitytään Jumalanäidin ikoniteologiaan.

Pidennetty viikonloppuvapaa ajalla 18.-21.10.2018

II Jakso 22.-28.10.2018 (yht 50 t.) esirukousryhmän ikoni (Enkeli, Johannes Kastaja tai nimikkopyhä) Tässä jaksossa maalataan toinen ikoni esirukousryhmään. Se voi olla valinnan mukaan joko Johannes Kastaja, enkeli Gabriel tai oma nimikkopyhä. Harjoituslaudalle opetellaan hiusten, siipien ja vaatteiden laskosten maalaamista. Ikoniteologiassa käsitellään ortodoksisen kirkon enkelioppia, pyhien ryhmiä ja ortodoksista kirkkovuotta.

III Jakso 29.10.-7.11.2018 (74 t) Kristuksen ikoni, esirukousryhmän keskimmäinen ikoni Tässä jaksossa maalataan esirukousryhmän Kristus ikoni, mikä voi olla valinnan mukaan joko Kristus Kaikkivaltias tai käsittätehty Kristus ikoni. Kristus Kaikkivaltias -ikoni voi olla joko evankeliumikirjan kanssa tai hartioista ylöspäin kuvattuna kasvokuvana. Maalaustaitoja kehitetään tehden tarpeen mukaan harjoitelmia harjoituslaudalle. Tehdään tekstitysharjoituksia evankeliumikirjan tekstistä. Ikoniteologiassa käsitellään Kristuksen ikoneita.

Pidennetty viikonloppuvapaa ajalla 8.-11.11.2018

IV Jakso 12.-19.11.2018 (yht. 58 t.) Jumalanäidin ikoni (ennusmerkki, tiennäyttäjä tai hellyyden Jumalanäidin ikoni) Neljännessä jaksossa maalataan valinnan mukainen Jumalanäidin ikoni puolivartalokuvana. Ikonin sädekehä ja tausta voidaan halutessa kullata ja vaatteiden assistvaalennus tehdään kullalla. Ikoniteologiassa käsitellään Jumalanäidin ikonien kuvatyyppejä, niiden variaatioita, historiaa ja tunnusmerkkejä.

V Jakso 20.-30.11.2018 (83 t.) Tapahtumaikoni tai muu pyhien ikoni Viidennessä jaksossa maalataan monimutkainen sommitelma, minkä aiheena voi olla jokin tapahtumaikoni tai pyhien ikoni. Hyviä aiheita ovat esimerkiksi Neitsyt Marian ilmestyksen ikoni, mirhantuojanaiset Kristuksen haudalla tai Kristuksen kaste. Pyhien ikoni esimerkiksi profeetta Elia autiomaassa, Khonen ihme tai pyhien ryhmä. Harjoitellaan sommittelua ja piirtämistä, rakennukset ja luonto ikoneissa. Kerrataan ikonien henkilöiden anatomiaa ja asentoja. Ikoniteologiassa käydään läpi maalattavien aiheiden ikoniteologiaa, pyhien henkilöhistoriaa Raamatun, hagiografioiden ja liturgisen perinteen pohjalta. Kerrataan kirkkovuoden suurten juhlien ikonit. Tässä jaksossa tehdään kotimainen opintomatka. (10 t)

Tervetuloa kurssille!

Oikeudet muutoksiin pidätetään

Tiedostot