Ikonimaalauksen linja 2/2019

04.02.2019 00:00 - 31.03.2019 00:00

Ilmoittautuminen päättyy: 31.01.2019 00:00 - Mikäli ilmoittautuminen on jo päättynyt, kysy kurssipaikkoja puh. 017 570 1810

kurssit@valamo.fi puh. 017-570 1401

, 1560€/Opistohotelli 1hh

Kurssin kuvaus

Ikonimaalauksen linja on tarkoitettu kaikille ikonimaalauksesta kiinnostuneille, vasta-alkajille ja jo aiemminkin ikoneita maalanneille. Linjalla opiskellaan ikonimaalauksen kaikkia työvaiheita: Laudan pohjustamista, ikonipiirroksen tekoa, temperatekniikan perusteita, maalausta, eri kultaustekniikoita, ikonin suojausta ja ikoniteologiaa.

Linja jakaantuu viiteen jaksoon ja jokaisessa jaksossa maalataan yksi ikoni valmiiksi.  Ensimmäisessä jaksossa opetellaan ikonimaalauksen perusasioita ja temperatekniikan perusteita käytännön maalauksen kautta. Kolmen ensimmäisen jakson tavoitteena on maalata esirukousryhmä. Neljännessä ja viidennessä jaksossa voidaan aiheeksi valita monimutkaisempia sommitelmia tai jokin tapahtumaikoni opiskelijan oman kokemuksen ja valinnan mukaan.

Linjalla tarvittavat välineet ja materiaalit eivät sisälly hintaan ja ovat ostettavissa opistolta.

Opettajina Alexander Wikström ja Raija Kanninen.

Hinta 1560 €/OH1 sis.opetuksen, majoituksen 1 hh:ssa, aamiaisen ja yhden lämpimän aterian/kurssipäivä.

Kurssin ohjelma

Ikonimaalauksen linja 4.2.-31.3.2019 (8 viikkoa)

I Jakso 4.2.-13.2.2019 (yht68 t.) Ikonimaalauksen perusteet ja esirukouksen Jumalanäidin ikoni

Ensimmäisen jakson alussa pidetään kirkossa rukoushetki työhön ryhdyttäessä

Jakson aikana tehdään ikonipohjustuksia puuvalmiille ikonipohjalle sekä harjoituspohjolle kasvovaalennus- ym. harjoituksia varten. Tässä jaksossa perehdytään ikonipiirroksen tekoon ja tehdään Jumalanäidin ikonin esipiirros. Opetellaan temperatekniikka. Ensimmäisenä ikonina maalataan esirukousryhmän Jumalanäidin ikoni. Ikoniteologiassa aloitetaan peruskäsitteistä ja keskitytään Jumalanäidin ikoniteologiaan.

Pidennetty viikonloppuvapaa ajalla 14.-17.2.2019

II Jakso 18.-25.2.2019 (yht 50 t.) esirukousryhmän ikoni (Enkeli, Johannes Kastaja tai nimikkopyhä)

Tässä jaksossa maalataan toinen ikoni esirukousryhmään. Se voi olla valinnan mukaan joko Johannes Kastaja, enkeli Gabriel tai oma nimikkopyhä. Harjoituslaudalle opetellaan hiusten, siipien ja vaatteiden laskosten maalaamista. Ikoniteologiassa käsitellään ortodoksisen kirkon enkelioppia, pyhien ryhmiä ja ortodoksista kirkkovuotta.

III Jakso 26.2.-6.3.2019 (74 t) Kristuksen ikoni, esirukousryhmän keskimmäinen ikoni

Tässä jaksossa maalataan esirukousryhmän Kristus ikoni, mikä voi olla valinnan mukaan joko Kristus Kaikkivaltias tai käsittätehty Kristus ikoni.

Kristus Kaikkivaltias -ikoni voi olla joko evankeliumikirjan kanssa tai hartioista ylöspäin kuvattuna kasvokuvana. Maalaustaitoja kehitetään tehden tarpeen mukaan harjoitelmia/kasvovaalennus sarja harjoituslaudalle. Tehdään tekstitysharjoituksia evankeliumikirjan tekstistä. Ikoniteologiassa käsitellään Kristuksen ikoneita.

Pidennetty viikonloppuvapaa ajalla 7.-10.3.2019

IV Jakso 11.3.-19.3.2019 (yht. 58 t.) Jumalanäidin ikoni (ennusmerkki, tiennäyttäjä tai hellyyden Jumalanäidin ikoni)

Neljännessä jaksossa maalataan valinnan mukainen Jumalanäidin ikoni puolivartalokuvana. Ikonin sädekehä ja tausta voidaan halutessa kullata ja vaatteiden assistvaalennus tehdään kullalla. Ikoniteologiassa käsitellään Jumalanäidin ikonien kuvatyyppejä, niiden variaatioita, historiaa ja tunnusmerkkejä.

V Jakso 20.3.-31.3.2019 (83 t.) ikoneiden viimeistelyä ja olifointia. Tapahtumaikonin sommittelujen piirtämistä sekä väriharjoituksia. Mahdollisesti myös tapahtumaikonin maalaamista.

Viidennessä jaksossa tutustutaan monimutkaisempiin ikonisommitelmiin. Aiheina voi olla jokin tapahtumaikoni tai pyhien ikoni. Harjoitellaan sommittelua ja piirtämistä, rakennukset ja luonto ikoneissa. Kerrataan ikonien henkilöiden anatomiaa ja asentoja. Tehdään väriharjoituksia kultaustekniikoiden harjoituksia. Ikoniteologiassa käydään läpi maalattavien aiheiden ikoniteologiaa, pyhien henkilöhistoriaa Raamatun, hagiografioiden ja liturgisen perinteen pohjalta. Kerrataan kirkkovuoden suurten juhlien ikonit. Tässä jaksossa tehdään kotimainen opintomatka. (10 t)

Päiväkohtainen ohjelma päivitetään myöhemmin.

Oikeudet muutoksiin pidätetään

Tiedostot

Opettaja

Useita