Neuvostoajan ortodoksisuus - kärsimys ja vankileirit kirjallisuudessa 10/2020

16.10.2020 00:00 - 18.10.2020 00:00

Ilmoittautuminen päättyy: 01.10.2010 00:00

kurssit@valamo.fi puh. 017-5701401

, 257€/Opistohotelli 1hh, 231€/hlö Opistohotelli 2hh

Kurssin kuvaus

Uskonnon paluu nykyiselle Venäjälle on kiistaton tosiasia. Nykyisin neljä viidesosaa venäläisistä pitää itseänsä ortodokseina. Tällä kurssilla luodaan taustaa tämän ilmiön ymmärtämiseksi paneutumalla Neuvosto-elämän synkimpään ja traagisimpaan puoleen. Stalinismi merkitsi venäläisille eräänlaista varjojen valtakunnan ylivaltaa ja julmuuden teatteria, jossa elämä palautui historian primitiivisempiin vaiheisiin. Vankileirien ja puhdistusten demoninen todellisuus loi olemiseen aivan erityisen pelon ja kauhun värityksen. Holokaustin ohella Gulag on meidän aikamme suuri uskonnollinen ja filosofinen haaste.

Mitä yhteistä on Feodor Dostojevskilla, Jevgenia Ginzburgilla, Hilma Kilkkisellä, Unto Parvilahdella, Aleksander Solzhenitsynillä, Varlam Shalamovilla ja Jevgeni Vodolazkinilla? Jokainen heistä on kuvaillut kokemuksia venäläisellä vankileirillä, sen ”vedenalaista maailmaa”, kamppailua eloonjäämisestä, valintoja hyvän ja pahan keskellä. Selviytyjät ovat kysyneet itseltään, onko absoluuttisen pahan kohdattuaan parempi olla kokemastaan vaiti? Miksi kuitenkin eräät vankileirikuvaukset ovat maailmankirjallisuuden klassikoita? Mitä nykyihmisen tulee tietää vainojen ja puhdistusten vaietusta ja pimeästä historiasta? Miksi totuuden ja sovituksen kysymykset ovat yhä ajankohtaisia?

Tällä kurssilla perehdytään venäläisen yhteiskunnan ”vankileirien saaristoon”, ilmiön taustaan, historiaan ja sitä kuvanneiden kirjailijoiden tuotantoon, sen merkitykseen ja jälkipuintiin. Kurssi sisältää ennakkotehtävän, alustuksia, keskusteluja, dramatisointeja ja pohdintoja.

Luennoitsijoina kaksi kansainvälisesti tunnettua Venäjän tutkijaa, professori, kirjailija Markku Kivinen ja suomentaja, tietokirjailija Elina Kahla.

Kurssihinta:

257 € / Opistohotelli 1 hh ja 231 € / Opistohotelli 2 hh.

Kurssin ohjelma

Ohjelma päivitetään myöhemmin.

Oikeudet muutoksiin pidätetään

Opettajan nimi

Opettaja

Markku Kivinen ja Elina Kahla

Katso, mitä muuta Valamossa tapahtuu

Tulevat jumalanpalvelukset Ajankohtaista