Lampaat Valamossa

Valamon kesälampaat

Muutaman vuoden ajan Valamossa on ollut kesälampaita. Parin kuukauden ikäiset pässikaritsat tulevat Savonlinnasta Soinilanmäen tilalta ja viettävät kesän Valamossa uudelleen perustetuilla laitumilla syksyyn saakka, kunnes ne muuttavat takaisin kotiin.

Laitumet sijaitsevat ympäri Valamon niemialuetta: pellon laidalla salmen rannalla, Wanhan munkkilan ja venerannan välisellä kuusipolkujen varjostamalla rinteellä sekä ympäri niemen kärkeä marjapensaiden takana aina metsään johtaville pitkospuille saakka.

Lampaiden laiduntamista voi seurata Juojärven kauniissa rantamaisemissa. Aitojen sisäpuolelle laitumille ei kuitenkaan ole sallittua mennä ilman lampaiden hoitajaa, eikä lampaita ole sallittua ruokkia.

 

Valamon luostarin maatalousperinteet

Valamon Kristuksen kirkastumisen luostarissa on vahvat maatalousperinteet. Hevosien, lehmien ja lampaiden pelloilla laiduntamisesta on kulunut jo useampia vuosikymmeniä. Viimeisimpien eläinten oleskelu on tallessa enää veljestön vanhempien munkkien muistoissa. Viime vaiheessa luostarissa on ollut lampaita, sikoja sekä kanoja.

Vanha Laatokan Valamosta muuttanut veljestö oli käsi- ja maatyöläistaustaista. He pitivät työtä päivittäisen elämän perustavana tekijänä, mikä myös näkyi heidän uupuneessa mutta syvästi onnellisessa olemuksessaan.

Nämä perinteet ovat nyt kuitenkin olleet katkolla vuosikymmeniä. Pyhiinvaeltajat ja luostarin historiaan tutustuvat ihmettelevät kaiholla, minne vanhat hyvät ajat ovat hävinneet. Nuoret luostariin muuttaneet kilvoittelijat, siirryttyään pois maailman vilkkaasta liikenteestä ja melusta, kaipaavat rauhalliseen ja luonnonläheisempään elämään.

Kaikilla ihmisillä on lämmin ja hellä paikka sydämessä maatilan pehmeille kotieläimille.

 

Lampaiden hoito

Isä Rafaelin kuuliaisuustehtävänä on lampaiden kasvatus ja maatalouden kehittäminen. Hänen vastuullaan on vaadittavien taitojen ja tietojen kerääminen sekä yhteistyötahojen etsiminen.

Isä Rafael on suorittanut maatalousopinnot Savon ammattiopistossa ja on ollut harjoittelemassa eri lammas- ja maatiloilla lampurille olennaisia taitoja sekä viljelykseen liittyviä vaiheita. Valamon lammastalouden suunnittelua on ollut neuvomassa useat eri ammattitaitoiset lampurit ja ProAgrian asiantuntijapalvelu.

Valamon luostarin nuorempi veljestö on haaveillut maatilan eläimistä ja maatalouden kehittämisestä sekä mielekkäästä luonnonläheisestä työstä. Tänä kesänä olemmekin päättäneet vuokrata lampaita maisemanhoitotyöhön iloksi sekä vieraille että veljestölle.

Lammas on kuitenkin monipuolisempi eläin kuin pelkkä ruohonleikkuri ja maisemanhoitaja. Siksi meillä on haaveena ottaa tulevaisuudessa omia lampaita.

Oman katraan hankinta ja lampolan perustaminen vahvistaisivat Valamon maataloutta ja antaisivat mahdollisuuden kehittää omia käsitöitä villasta yms.

Olemme rakentaneet aidat ja laitumet lampaita varten yhdessä talkoolaisten kanssa.

Lampaiden ruokkiminen on ehdottomasti kielletty. Lampaita ei saa ruokkia etenkään leivällä tai omenilla. Märehtijän pötsi voi mennä pahasti sekaisin pienestäkin annoksesta ja pahimmassa tapauksessa lammas voi menehtyä pötsin pieneliötoiminnan vaurioiduttua tai liiallisten kaasujen muodostumisen johdosta.

Laitumelle meno ilman lupaa on kielletty.

Nyt on mahdollista päästä tutustumaan Valamon kesälampaisiin ohjatusti isä Rafaelin johdolla.

Kierroksen aikana tutustutaan lampaiden maisemanhoitotyöhön ja laitumiin ja rapsutellaan lampaita.

  • Aikuiset 10 €
  • Lapset (4-14v) 5 €.

Lähtö kierrokselle luostarin vastaanoton edestä.

Kesällä 2024 11.6. - 11.8. tiistaina ja torstaina klo 12.30, lauantaisin klo 13.30, sunnuntaina ja juhlapyhinä klo 12.30 ja klo 15.

Kierroksen kesto 0,5 h.

--

Kaikki kysymykset koskien lampaita ja viimeisimpiä tietoja ohjataan munkkidiakoni Rafaelille.

Isä Rafael, rafael@valamo.fi, 044 425 9257

PAIMENLOMAT

Tahtoisitko viettää enemmän laatuaikaa Valamon lampaiden seurassa?
Valamon luostari tarjoaa myös paimenlomapaketteja. Lomalla saat
munkkidiakoni Rafaelin opastuksella hoitaa Valamon kesälampaita, tuoda
lampaille veden, tarkkailla lampaiden vointia ja tietenkin tärkeimpänä
antaa pässipojille riittävästi rapsutuksia ja seurustella niiden
kanssa rajattomasti. Lisäksi pääset oppimaan villalangan valmistamisen
saloja, karstaamista, kehräämistä ja kertaamista kokeneen opettajan
opastuksella.

Lampaiden hoidon ohella olet myös tervetullut seuraamaan kirkon
päivittäisiä jumalanpalveluksia ja vierailla luostarin lähimetsissä
luonnossa sekä luostarin kirjastossa, museossa ja näyttelyissä.
Paimenlomalle voit tulla yksin tai ystävien sekä perheenjäsenten
kanssa.

Paimenlomat kesällä 2024

Majoitukset varattu luostarin Vierasmajasta

17.-19.6. 

25.-27.6.

1.-3.7. 

7.-9.7. 

16.-18.7.

23.-25.7.

29.-31.7.

7.-9.8.

Varaukset ja tiedustelut rafael@valamo.fi

Hinnat majoituksen mukaan

 Vierasmajassa 2 hh per hlö

aikuiset 190 € ja lapset 140 €

Mikäli haluat majoituksen Luostarihotellista, on saatavuus kysyttävä erikseen.

Luostarihotellissa

230 € aikuinen

parvipaikka 100 €

(hinnat sis majoituksen ja paimenlomaohjelman)