Lampaat Valamossa

Valamon kesälampaat

Tänä kesänä Valamon luostariin muuttaa lampaita. Parin kuukauden ikäiset pässikaritsat tulevat Savonlinnasta Soinilanmäen tilalta ja viettävät kesän Valamossa uudelleen perustetuilla laitumilla syksyyn saakka, kunnes ne muuttavat takaisin kotiin.

Laitumet sijaitsevat ympäri Valamon niemialuetta: pellon laidalla salmen rannalla, Wanhan munkkilan ja venerannan välisellä kuusipolkujen varjostamalla rinteellä sekä ympäri niemen kärkeä marjapensaiden takana aina metsään johtaville pitkospuille saakka.

Tulkaa tänä kesänä seuraamaan lampaiden laiduntamista Juojärven kauniissa rantamaisemissa!

 

Valamon luostarin maatalousperinteet

Valamon Kristuksen kirkastumisen luostarissa on vahvat maatalousperinteet. Hevosien, lehmien ja lampaiden pelloilla laiduntamisesta on kulunut jo useampia vuosikymmeniä. Viimeisimpien eläinten oleskelu on tallessa enää veljestön vanhempien munkkien muistoissa. Viime vaiheessa luostarissa on ollut lampaita, sikoja sekä kanoja.

Vanha Laatokan Valamosta muuttanut veljestö oli käsi- ja maatyöläistaustaista. He pitivät työtä päivittäisen elämän perustavana tekijänä, mikä myös näkyi heidän uupuneessa mutta syvästi onnellisessa olemuksessaan.

Nämä perinteet ovat nyt kuitenkin olleet katkolla vuosikymmeniä. Pyhiinvaeltajat ja luostarin historiaan tutustuvat ihmettelevät kaiholla, minne vanhat hyvät ajat ovat hävinneet. Nuoret luostariin muuttaneet kilvoittelijat, siirryttyään pois maailman vilkkaasta liikenteestä ja melusta, kaipaavat rauhalliseen ja luonnonläheisempään elämään.

Kaikilla ihmisillä on lämmin ja hellä paikka sydämessä maatilan pehmeille kotieläimille.

 

Lampaiden hoito

Kuuliaisuusveli Mikaelin (nyk. munkkidiakoni Rafael) kuuliaisuustehtävänä on lampaiden kasvatus ja maatalouden kehittäminen. Hänen vastuullaan on vaadittavien taitojen ja tietojen kerääminen sekä yhteistyötahojen etsiminen.

Veli Mikael on aloittanut maatalousopinnot Savon ammattiopistossa 2020 syksyllä ja on ollut harjoittelemassa eri lammas- ja maatiloilla lampurille olennaisia taitoja sekä viljelykseen liittyviä vaiheita. Valamon lammastalouden suunnittelua on ollut neuvomassa useat eri ammattitaitoiset lampurit ja ProAgrian asiantuntijapalvelu.

Valamon luostarin nuorempi veljestö on haaveillut maatilan eläimistä ja maatalouden kehittämisestä sekä mielekkäästä luonnonläheisestä työstä. Tänä kesänä olemmekin päättäneet vuokrata lampaita maisemanhoitotyöhön iloksi sekä vieraille että veljestölle.

Lammas on kuitenkin monipuolisempi eläin kuin pelkkä ruohonleikkuri ja maisemanhoitaja. Siksi meillä on haaveena ottaa tulevaisuudessa omia lampaita.

Oman katraan hankinta ja lampolan perustaminen vahvistaisivat Valamon maataloutta ja antaisivat mahdollisuuden kehittää omia käsitöitä villasta yms.

Olemme rakentaneet aidat ja laitumet lampaita varten yhdessä talkoolaisten kanssa.

Lampaiden ruokkiminen on ehdottomasti kielletty. Lampaita ei saa ruokkia etenkään leivällä tai omenilla. Märehtijän pötsi voi mennä pahasti sekaisin pienestäkin annoksesta ja pahimmassa tapauksessa lammas voi menehtyä pötsin pieneliötoiminnan vaurioiduttua tai liiallisten kaasujen muodostumisen johdosta.

Laitumelle meno ilman lupaa on kielletty.

Nyt on mahdollista päästä tutustumaan Valamon kesälampaisiin ohjatusti munkkidiakoni Rafaelin johdolla.

Kierroksen aikana tutustutaan lampaiden maisemanhoitotyöhön ja laitumiin ja rapsutellaan lampaita.

  • Aikuiset 10 €
  • Lapset (4-14v) 5 €.

Lähtö kierrokselle luostarin vastaanoton edestä.

Kesä-heinäkuussa tiistaina ja torstaina klo 12.30, lauantaisin klo 13.30, sunnuntaina ja juhlapyhinä klo 12.30 ja klo 15.

--

Kaikki kysymykset koskien lampaita ja viimeisimpiä tietoja ohjataan munkkidiakoni Rafaelille.

Munkkidiakoni Rafael, rafael@valamo.fi, 044 425 9257