Kuva tulossa
05.03.2024

Taivaallista Valoa

Näyttely avautuu 10.5.2024

Valamon luostarin näyttelytilassa taiteilija Petri Ala-Maunuksen maalaukset kohtaavat Valamon ja Riisan kokoelmissa olevien ikonien enkelit.

Näyttely avataan 10.5. ja on avoinna vuoden 2025 loppuun saakka.

 

Pääsymaksu 10 €, samalla lipulla myös luostarimuseoon.

---

Valamon luostari on uudenlainen konteksti hänen maalauksilleen, jotka ovat yleensä esillä gallerioissa ja museonäyttelyissä, esimerkiksi juuri avautuneessa Nykytaiteen museo Kiasman uudessa kokoelmanäyttelyssä Helsingissä. Kesällä Valamossa avautuvassa Petri Ala-Maunuksen maalausten ja vanhojen sekä uudempien enkeliaiheisten ikonien rinnastaminen avaa katsojalle uusia yllättäviä näkökulmia.  

”Maalauksissani en kuvaa ihmisiä, maisemistani puuttuu ihminen tai ihmisen jälkiä. On helpottavaa katsoa maisemaa vailla ihmisen takkaa” sanoo Ala-Maunus. Häntä kiinnostaa ikonimaalaus, ikonien kuvasto,  ja tietenkin niissä kuvatut maisemat. ”Aikaisempien maalaukseni ohella Valamossa on esillä myös aivan uusia maalauksiani, joita olen toteuttanut uusille ikonipohjille.”   

Suomalaisille tunnetuin enkeliaihe lienee monista kodeista löytyvä kuva valkoisiin puetusta suojelusenkelistä, joka varjelee kahta vaarallisen näköistä siltaa ylittävää lasta. Vaikka raamatussa olevat kuvaukset enkeleistä ovat niukkasanaisia, on heidän merkityksensä ja tehtävänsä inspiroineet taiteilijoita kautta aikojen. Enkelit näyttelevät tärkeää osaa pelastushistoriassa, he toivat ilosanoman Marialle, Jumalansynnyttäjälle, ilmoittavat Kristuksen syntymän paimenille ja olivat vastassa mirhantuojanaisia pääsiäisaamuna. Suojelusenkeli varjelee meitä teillämme ja kulkee rinnallamme kehdosta hautaan. Kirkon perinne tuntee nimeltä seitsemän arkkienkeliä, joista tunnetuimmat ovat taivaallisten sotajoukkojen johtaja Mikael, ilosanoman Marialle tuonut Gabriel ja Tobitin kirjassa esiintyvä Rafael. Näyttelyssä on esillä vanhoja enkeli aiheisia ikoneita kirkkomuseo Riisan ja Valamon luostarin kokoelmista, sekä kansanikoneita Katri ja Harri Willamon kokoelmasta. Lisäksi Suomalaisten nykyikonimaalareiden enkeli-ikoneita.

--

Petri Ala-Maunus 

Taiteilija Petri Ala-Maunus (s.1970 Kuortane) on viime vuosina käsitellyt maalauksissaan apokalyptisia paratiisimaisemia, jotka kuvaavat eräänlaista yliluontoa, monista osista koottua maiseman ideaa. Hän pyrkii luomaan maisemamaalaukselle epätyypillistä tunnetilaa, affektia, suuren koon tai muoto- ja värimaailman kautta. Ala-Maunuksen teosten pikkutarkka maalauspinta piilottaa uhkaa valtaviin vyöryviin metsiin, putouksiin, pilviin ja vuoriin luoden voimakkaan luontokokemuksen tunteen.

 

 

Näyttelytiedote

Valamon luostarin Kulttuurikeskuksessa avautuu perjantaina 10.5.2024 uusi näyttely Taivaallista valoa.


   

Näyttelyssä on esillä taiteilija Petri Ala-Maunuksen maalauksia ja enkeliaiheisia ikoneja. Näyttely on esillä vuoden 2025 loppuun saakka. Näyttelyn ovat kuratoineet tuottaja Liisa Heikkilä-Palo ja konservaattori Antti Narmala.

Petri Ala-Maunuksen (s.1970) maalaukset kohtaavat Taivaallista valoa -näyttelyssä ikonien enkelit. Valamon luostari on uudenlainen konteksti Ala-Maunuksen teoksille, joita voi tänä kesänä nähdä myös Ateneumissa ja Nykytaiteen museo Kiasmassa.Taivaallista valoa -näyttelyssä Ala-Maunuksen maalausten ja vanhojen sekä uudempien enkeliaiheisten ikonien rinnastaminen avaa katsojalle uusia yllättäviä näkökulmia.

Ala-Maunuksen keskeisenä aiheena on kesytön luonto, maisemia hän on maalannut 1990-luvulta saakka. Innoittajina ovat olleet muun muassa saksalainen ja pohjoisamerikkalainen maisemamaalaus. Ala-Maunus luo kuvitteelliset maisemansa yhdistämällä eri lähteistä löytyviä yksityiskohtia. Suurikokoisten teosten edessä katsojan on mahdollista kokea niin taiteen kohtaamiseen kuin luontokokemukseenkin liittyvää hämmästystä ja kunnioitusta.

”Maalauksissani en kuvaa ihmisiä, maisemistani puuttuu ihminen tai ihmisen jälki. On helpottavaa katsoa maisemaa vailla ihmisen taakkaa”, sanoo Petri Ala-Maunus. Häntä kiinnostavat ikonimaalaus, ikonien kuvasto ja tietenkin niissä kuvatut maisemat. Aikaisempien maalauksien ohella näyttelyssä on esillä myös aivan uusia maalauksia, jotka on toteutettu ikonipohjille.

Enkelit, valontuojat, ovat inspiroineet taiteilijoita kautta aikojen. Suomessa tunnetuin enkeliaihe lienee monista kodeista löytyvä kuva valkoisiin puetusta suojelusenkelistä, joka varjelee kahta lasta, jotka ylittävät vaarallisen näköistä siltaa.

Kirkon perinne tuntee nimeltä seitsemän arkkienkeliä. Tunnetuimmat ovat taivaallisten sotajoukkojen johtaja Mikael, ilosanoman Marialle tuonut Gabriel ja Tobitin kirjassa esiintyvä Rafael, jonka nimi viittaa parantamiseen. Näytteillä olevissa ikoneissa on kuvattu edellä mainittujen lisäksi myös serafeja, kerubeja, valtaistuimia, herrauksia ja voimia sekä muita harvinaisempia enkelien ryhmiä.

Enkelit esiintyvät ikoneissa suojelevina, palvelevina ja ilmestyvinä olentoina, viestintuojina. Enkelien apu voi olla hyvinkin konkreettista. Raamattu ja kirkon perimätieto kertovat meille jotakin enkelien palvelutehtävistä. Osa niistä, kuten maan suojeleminen ja kansakuntien varjeleminen, ovat hyvinkin ajankohtaisia ilmaston lämpenemisen, eläinlajien kadon ja sotien keskellä.

Ikonit on koottu Kirkkomuseo Riisan, Valamon luostarin sekä Katri ja Harri Willamon sekä Kulttuurikeskus Sofian kokoelmista. Esillä on myös suomalaisten nykyikonimaalareiden enkeli-ikoneita, joista merkittävä osa on maalattu Valamon opistossa.

Lisätietoja:

Matkailupalvelujen johtaja Jaana Nykänen, puh 044 4259270 
jaana.nykanen@valamo.fiwww.valamo.fi

Näyttelyn aukioloajat: www.valamo.fi/aukioloajat
Näyttelykuvat: www.valamo.fi/nayttelyt/taivaallista-valoa