Kuva tulossa
25.10.2022

Valamon hyvinvointipolku

Polku yhdistää hiljentymisen ja luonnon terveyshyödyt.

Valamon luostarissa on nyt hyvinvointipolku, joka on luostarin lähimaastoon sijoittuva, selkeästi viitoitettu ja merkattu 1,6 kilometrin mittainen polku omatoimiseen kävelyyn ja hiljentymiseen. Polun varrelta löytyy kuusi opastekylttiä, joissa on tietoa luostarin historiasta, kirkon opetuksista sekä luonnosta. Kylteistä löytyy myös itsenäisesti toteutettavia hyvinvointiharjoitteita. 

Luostarin hyvinvointipolun esimerkkinä toimii Tapio Oy:n ja Suomen Metsäkeskuksen yhteistyöhankkeessa kehittämä luonnon hyvinvointivaikutuksia painottava Metso hyvinvointipolku-konsepti. Valamossa polku toteutettiin luonto-ohjaajaopiskelija Minna Koistisen opiskeluihin liittyvänä projektina. 

Valamon hyvinvointipolulla yhdistyy hiljentyminen ja luonnon terveys- ja hyvinvointihyödyt. Tutkimusten mukaan 10 minuutin oleskelu luonnossa laskee verenpainetta, 20 minuuttia luonnossa kohottaa mielialaa ja 60 minuuttia luonnossa lisää tarkkaavaisuutta.

Hyvinvointipolun rauhallinen omatoiminen kiertäminen vie vajaan tunnin, ohjattu kiertäminen hiukan enemmän. Polulla pärjää ulkoilujalkineilla ja säänmukaisella varustuksella.