Arkistojen aarteet – syvyyttä fiktion kirjoittamiseen 7/2020

01.07.2020 00:00 - 04.07.2020 00:00

Ilmoittautuminen päättyy: 17.06.2020 00:00

kurssit@valamo.fi puh. 017-5701401

, 257€/Opistohotelli 1hh, 231€/hlö Opistohotelli 2hh

Kurssin kuvaus

Arkistojen aarteet – syvyyttä fiktion kirjoittamiseen

Arkistojen aarteet -kurssi on suunnattu fiktion kirjoittajille, jotka etsivät teksteihinsä syvyyttä ja historiallista perspektiiviä. Kurssi keskittyy monipuolisesti erilaisiin lähteisiin ja tosielämän tapauksiin kirjoittamisen inspiroijana. Tutustumme erityisesti historiallisiin taustamateriaaleihin, kuten arkistoihin, kirjeisiin ja valokuviin. Samalla mietitään, kuinka lähteet voi sulauttaa osaksi omaa kirjallista ääntä. Pohdittavaksi nousevat faktan ja fiktion suhde sekä kirjoittajan vastuu tosihenkilöitä kuvatessa. Kurssilla tehdään pieniä kirjoitusharjoituksia ja madalletaan kynnystä oman tekstin tuottamiseen. Kurssin opettajan, kirjailija Asko Jaakonahon romaani Onnemme tiellä pohjautuu Lapuan liikkeen tositapahtumiin ja sijoittuu Valamon lähimaisemiin.

Kurssi sopii kaikille fiktion kirjoittamisesta kiinnostuneille, sekä aloittelijoille että edistyneille, jotka haluavat syventää omaa kirjoittamistaan. Kurssi soveltuu sekä proosan että draaman kirjoittajille. Kurssiohjelma on tarkoitettu ajattelun herättämiseen ja uusien näkökulmien avaamiseen.
Tutustumme arkistojen käyttöön ja niiden tarjoamiin aineistoihin. Käymme läpi sekä perinteisiä arkistoja että internetin arkistokokoelmia ja etsimme niistä itselle sopivaa materiaalia. Mietimme, millainen lähdekirjallisuus voisi inspiroida omaa kirjoitusprosessia ja kuinka hyödyntää historiallisen tekstin tyylikeinoja ja kieltä. Haemme omaa tyyliä ja kerronnallista otetta. Opimme ennakkoluulottomasti etsimään fiktion rakennusaineksia mistä tahansa – tekstistä, kuvasta tai lähipiirin suullisesta perimätiedosta. Historiallisen näkökulman lisäksi tutkimme, mistä nykypäivää kuvaavaan tekstiin voi hakea impulsseja.

Kaunokirjallisten tekstinäytteiden avulla puramme auki, millaisia tausta-aineistoja fiktiiviseen tekstiin on piilotettu sisään. Kirjailija Asko Jaakonaho valottaa konkreettisin esimerkein myös omaa luovaa työtään. Onnemme tiellä -romaani pohjautuu Heinävedellä vuonna 1930 tapahtuneeseen poliittiseen murhaan. Kuinka syntyy fiktiivinen tulkinta keskenään ristiriitaisista ja aukkoisista oikeudenkäyntipöytäkirjoista? Millaisen suhteen fiktio ottaa tosielämän henkilöihin, jotka eivät enää ole itse kertomassa tapahtumien kulusta?

Pohdimme omaa kirjoitusprosessia: mistä kirjoittaminen lähtee liikkeelle ja mistä johtuvat kirjoittajan lukot? Kurssilla avautuu näkökulma, että kirjoittaminen on itseilmaisun lisäksi ympäröivän maailman havainnointia ja vaikutteiden suodattamista. Lähdemateriaalit tarjoavat mahdollisuuden asettua toisina aikoina ja toisissa olosuhteissa eläneiden ihmisten asemaan ja tuovat ajattelun syvyyttä omaan
kirjoittamiseen. Pienet kirjoitusharjoitukset auttavat käyttämään lehtitekstiä, valokuvaa tai kirjettä kirjoitusprosessin käynnistäjänä. Kurssin jälkeen osallistujalla on käytössään työkalupakki arkistojen ja muun lähdemateriaalin käyttöön oman ilmaisun rikastuttajana.

Kurssin opettaja, kirjailija Asko Jaakonaho on julkaissut historiallisia romaaneja: Onnemme tiellä (Otava 2012) ja Valon juhla (Otava 2017). Hän on erikoistunut kirjailijantyössään historiallisten lähdemateriaalien käyttöön kaunokirjallisuuden osana. Lisäksi hän on kirjoittanut näytelmiä sekä työskennellyt Ylellä dokumentaristina ja uutistoimittajana.

Kurssille kannattaa ottaa mukaan oma tietokone tai kirjoitusvälineet pienten kirjoitusharjoitusten tekemiseen.

Lisätietoja kurssin ohjelmasta voi kysyä opettajalta:
asko.jaakonaho@gmail.com
p. 040-738 2919

Hinta 257 € / OH1 ja 231 € / hlö / OH2.

Kurssin ohjelma

Ohjelma päivitetään myöhemmin.

Oikeudet muutoksiin pidätetään

Opettajan nimi

Opettaja

Asko Jaakonaho

Katso, mitä muuta Valamossa tapahtuu

Tulevat jumalanpalvelukset Ajankohtaista