Sokraattinen dialogi. Mistä tiedän, että olen kohtuullinen ihminen? 10/2020

09.10.2020 00:00 - 11.10.2020 00:00

Ilmoittautuminen päättyy: 25.09.2020 00:00 - Mikäli ilmoittautuminen on jo päättynyt, kysy kurssipaikkoja puh. 017 570 1810

kurssit@valamo.fi puh. 017-570 1401

, 257€/Opistohotelli 1hh, 231€/hlö Opistohotelli 2hh

Kurssin kuvaus

Useimmissa elämäntilanteissa tiedämme, että kohtuullinen käyttäytyminen on hyväksi ja suotavaa. Yksityisissä tai ammatillisissa ihmissuhteissa joudumme usein tilanteisiin, joissa tiedämme kohtuullisen käyttäytymisen olevan järkevä tapa selviytyä ja täyttää tavoitteita. Aina emme kuitenkaan onnistu olemaan kohtuullisia ja löydämme itsemme tilanteista, joissa olemme kadottaneet kyvyn olla kohtuullisia. Törmäämme usein myös ihmisiin, jotka käyttäytyvät ja toimivat kohtuuttomasti. Tässä sokraattisessa dialogissa tutkimme yhdessä kohtuullisuuden ja kohtuuttomuuden välistä suhdetta. Tarkastelemme mitkä kriteerit määrittävät näiden asioiden muotoutumista. Tutkimme omien esimerkkitarinoiden kautta mitä voimme oppia kohtuullisuudesta ja kohtuuttomuudesta, sekä miten nämä asiat tukevat hyvää elämäämme ja hyvinvointiamme. Ryhmän jäseniltä ei vaadita mitään ennakkotietoja tai kokemusta työskentelytavasta. Se sopii kaikille.

Sokraattinen dialogi on kansainvälisesti tunnustettu keskustelun työtapa, jossa omakohtaisten esimerkkitarinoiden kautta lähdetään yhdessä tutkimaan aihetta. Ryhmä pyrkii yhdessä löytämään vastauksia ja totuuden valitusta aiheesta. Sokraattinen dialogi kehittää näkökulman vaihtamisen tekniikkaa, kriittistä ajattelua, mielipiteiden muodostamista, dialogisia taitoja, argumentaatiota ja itsetuntemusta. Ryhmän keskustelua vetää fasilitaattori, joka ohjaa keskustelun erilaisia vaiheita.

Kurssin ohjaajana toimii TeT, dosentti ja filosofian praktikko Pia Houni.

Hinta 257 € / Opistohotelli 1 hh ja 231 € / hlö / Opistohotelli 2 hh.  

Kurssin ohjelma

OHJELMA

SOKRAATTINEN DIALOGI – MISTÄ TIEDÄN, ETTÄ OLEN KOHTUULLINEN IHMINEN? 9.-11.10.2020

Useimmissa elämäntilanteissa tiedämme, että kohtuullinen käyttäytyminen on hyväksi ja suotavaa. Yksityisissä ja ammatillisissa ihmissuhteissa joudumme usein tilanteisiin, joissa tiedämme kohtuullisen käyttäytymisen olevan järkevä tapa selviytyä ja täyttää tavoitteita. Aina emme kuitenkaan onnistu olemaan kohtuullisia ja löydämme itsemme tilanteista, joissa olemme kadottaneet kyvyn olla kohtuullisia. Törmäämme usein myös ihmisiin, jotka käyttäytyvät ja toimivat kohtuuttomasti. Tässä sokraattisessa dialogissa tutkimme yhdessä kohtuullisuuden ja kohtuuttomuuden välistä suhdetta. Tarkastelemme, mitkä kriteerit määrittävät näiden asioiden muotoutumista. Tutkimme omien esimerkkitarinoiden kautta mitä voimme oppia kohtuullisuudesta ja kohtuuttomuudesta, sekä miten nämä asiat tukevat hyvää elämäämme ja hyvinvointia. Ryhmän jäseniltä ei vaadita mitään ennakkotietoja tai kokemusta työskentelytavasta.

Sokraattinen dialogi on kansainvälisesti tunnustettu keskustelun työtapa, jossa omakohtaisten esimerkkitarinoiden kautta lähdetään yhdessä tutkimaan aihetta. Ryhmä pyrkii yhdessä löytämään vastauksia ja totuuden valitusta aiheesta. Sokraattinen dialogi kehittää näkökulman vaihtamisen tekniikkaa, kriittistä ajattelua, mielipiteiden muodostamista, dialogisia taitoja, argumentaatiota ja itsetuntemusta.

Ryhmän keskustelua vetää fasilitaattori, joka ohjaa keskustelun erilaisia vaiheita. Kurssin ohjaajana TeT, dosentti ja filosofian praktikko Pia Houni.

Perjantai 9.10.

15.00 Majoittuminen ja päivällinen

16.00- Kurssin avaus. Ajatusten virittäminen aiheeseen ja dialogin käynnistäminen

18.00 Iltatehtävä

18.00 IX hetki, ehtoopalvelus ja iltarukoukset

1930 Iltapala

Lauantai 10.10.

06.00 Aamupalvelus ja liturgia

07.30- Aamiainen

09.00- Sokraattinen dialogi jatkuu

12.00 Lounas / Rukouspalvelus

13.00-16.00 Kävelyharjoitus ja dialogin jatkuminen

16.30- Dialogin viimeiset työvaiheet. Mitä on opittu aiheesta ja miten vastaamme kysymykseen

18.00 Mistä tiedän, että olen kohtuullinen ihminen?

Iltatehtävä

18.00 Vigilia

19.30 Iltapala

Sunnuntai 11.10.

07.30- Aamiainen

09.00 III hetki ja liturgia

10.30- Kurssin päätös. Reflektoiva keskustelu yhdessä ja kotitehtävä saatteeksi.

12.00 Päätöslounas

Saapuessasi luostariin ilmoittaudu vastaanotossa, josta saat huoneesi avaimen ja kurssikortin. Kurssilaisia pyydetään pitämään kurssikortti esillä erityisesti kahvila-ravintola Trapesassa ja muistoesinemyymälä Tuohuksessa asioitaessa.

Ateriat ovat tarjolla ohjelmaan merkittyinä aikoina luostarin kahvila-ravintola Trapesan noutopöydässä. Trapesasta voi lisäksi ostaa aterioita, pientä purtavaa, virvokkeita ja kahvia päivän hinnoin. Ilmoittautumisen yhteydessä on hyvä mainita mahdolliset ruoka-ainerajoitteet. Huoneet ovat käytettävissä tulopäivänä klo 15 alkaen.

Huoneet ovat käytettävissä tulopäivänä klo 15 alkaen. Lähtöpäivänä huoneet on luovutettava klo 12 mennessä. Huoneen avain palautetaan luostarin vastaanottoon.

Kurssihintaan sisältyy opetus (15 h), majoitus ja ohjelman mukaiset ateriat.

Tiedustelut ja ilmoittautumiset 25.9.2020 mennessä

kurssit@valamo.fi

puh. 017 570 1810

www.valamo.fi/valamon-opisto

Luostarin veljestö toivottaa kurssilaiset lämpimästi tervetulleiksi luostarin jumalanpalveluksiin.

Tulethan kurssille tuoksuttomana.

Oikeudet muutoksiin pidätetään

Opettaja

Houni Pia