Ikonimaalauksen linja 8/2024

17.08.2024 00:00 - 22.09.2024 00:00

Ilmoittautuminen päättyy: 05.08.2024 00:00 - Mikäli ilmoittautuminen on jo päättynyt, kysy kurssipaikkoja puh. 017 570 1810

kurssit@valamo.fi, puh. 017 5701 810

, 1320€/Opistohotelli 1hh

Kurssin kuvaus

”Iloitse sinä malja, josta me saamme pelastuksen. Iloitse sinä, joka hoidat meidän hengellisiä ja ruumiillisia sairauksiamme. Iloitse sinä ehtymätön malja, joka sammutat hengellisen janomme!” (Jumalanäiti ”Ehtymätön malja” -ikonin akatistoksesta)

Tämänvuotisen ikonimaalauslinjan teema on hengen ja ruumiin terveys. Linja on tarkoitettu perustiedot hallitseville, joitakin ikoneita maalanneille oppilaille. Linjalla opiskellaan ortodoksisen perinteen mukaista ikonimaalausta. Ikonit toteutetaan munatemperatekniikalla ja opiskellaan myös eri kultaustekniikoita sekä ikonin suojausta. Kunkin ikonin kohdalla tutustutaan aiheen ikonografiaan ja teologiaan. Linja jakaantuu kolmeen jaksoon, joista kullakin jaksolla maalataan yksi ikoni valmiiksi. Ensimmäisellä jaksolla (17.–26.8.) maalataan ikonimaalari Raija Kannisen johdolla palkattaparantajista tunnetuin, pyhä Panteleimon. Palkattaparantajat olivat lääkäreitä ja muita parantamisen armolahjan saaneita mies- ja naispyhiä, jotka harjoittivat tointaan ottamatta siitä korvausta ja kärsivät usein marttyyrikuoleman. Toisen jakson (27.8.–6.9.) aiheena on Jumalanäidin “Ehtymätön malja” -ikoni. Tämä Nikean Jumalanäidin ikonista kehittynyt sommitelma löydettiin Venäjällä vuonna 1878 ja on siitä lähtien vuodattanut parannusta monenlaisista sairauksista, erityisesti erilaisista riippuvuuksista, kärsiville. Kyseistä ikonia maalataan ikonografi Alexander Wikströmin ohjauksessa. Kolmatta jaksoa (11.–22.9.) opettaa ikonikonservaattori Antti Narmala ja sen kuluessa maalataan ikoni vielä kanonisaatiota odottavasta Olga Alaskalaisesta (k. 1979). Matushka Olga kuului Alaskan yup´ik alkuperäiskansaan ja työskenteli väsymättä seurakuntansa ja yhteisönsä hyväksi. Monien palvelutehtäviensä ohella hän työskenteli kätilönä ja kehitti tavan auttaa yhteisönsä naisia, jotka olivat joutuneet väkivallan uhreiksi. Koti- ja seksuaalinen väkivalta olivat yhteisössä vaiettuja aiheita ja naiset olivat ruumiillisten ja henkisten vammojensa kanssa yksin. Olga vei naiset hikimajaan (eräänlainen sauna) jossa hän näki heidän mustelmansa ja antoi heille keskustelu- ja käytännön apua. Vaikka matushka Olgaa ei ole vielä virallisesti kanonisoitu, häntä kunnioitetaan laajasti pyhänä ja palkattaparantajana ja hänestä on maalattu ikoneita kohta kaksikymmentä vuotta. Linjalla tarvittavat välineet ja materiaalit eivät sisälly hintaan ja ne ovat ostettavissa opistolta. Linja pitkän viikonlopun 6.-11.9.2024 ateriat eivät sisälly linjan maksuun. Huomioithan myös, että alle 35-vuotiaat saavat 40 prosentin alennuksen ikonimaalauskurssien maksusta.

Tämän kurssin maksamiseen voit hyödyntää Smartum-etuasi tai Epassia (mobiilisovellus).

Kurssin ohjelma

Päivitetään myöhemmin.

Oikeudet muutoksiin pidätetään